Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Pintér Béla és Társulata bemutatja: A 42. hét

A fogantatástól a születésig negyvenkét hét telik el. Ebben az időszakban játszódik darabunk. Hősünk azonban nem egy születendő gyermek vagy édesanyja, hanem egy szülész-nőgyógyász: Dr. Virágvári Imola. Gyász, szerelem, hit, hitetlenség, jó és rossz döntések keverednek életének eme kilenc drámai hónapjában. Minden döntésének meglesz a következménye, a darab végén pedig kiderül, hogy mit hoz a 42. hét: születést vagy halált.

Díjak: 2013. Vidor Fesztivál – A legjobb előadás díja, Csákányi Eszter – A legjobb női alakítás díja Színikritikusok Díja 2013 – Csákányi Eszter – A legjobb női főszereplő díja megosztva

Korhatár: 16 év
Támogatók: EMMI, NKA, Szkéné Színház

* * *

Kritikák:

 „Pintér Béla drámája kiforrott, jó ritmusú, jó humorú, banális és megrendítő sorstragédia, a végzet sodorta események láncolata, amelynek csúcspontja, beteljesülése nem a tragikus halál, hanem éppen az élet, a reményteli, az ámító, a fordulatos, a gyönyörű, a keserves élet.”

/Ellenfény, Fehér Anna Magda: Éljen boldogan, ha tud!/

„Káprázatosan, Feydeau-szerű könnyedséggel, ellenállhatatlanul sziporkáznak a poénok. De mikor a néző legjobban nyerít, akkor jön egy csodálatos váltás, és egyszeriben megfagy a levegő. És jön a valódi dráma. Mert Csákányi Eszter tragikus hősnőt is eljátszik, nemcsak komédiázik.

(…) ügyesen folynak egymásba a jelenetek, főleg mikor váltás helyett a rendező az új helyszínt úgy bízza a nézői képzeletre, hogy az új szereplő egyszerűen belemasíroz. Nincs környezet, üres a tér, csak pár hangsúlyos elem van, atmoszférát a színészek játéka, a játék tempója, meg a világítás teremt. Na és a zene!

Egy csodálatos vonósnégyes zongorával kiegészülve, időről-időre belopózik a színre, és nemcsak aláfest egy hangulatot, hanem a történések szerves részévé válik. (…) Egyszerűen pompás a zenekar valamennyi belépése, az előadás sokfélesége velük is tovább gazdagodik.”

/ Színház, Sz. Deme László: Születés és halál a forgatagban/

A 42. hét című darab számtalan kérdést vet fel, amelyek minden áldott nap foglalkoztatnak bennünket. E kérdések sokszor közhelyesek, mégis fontosak – a gyerekneveléstől a munkahelyi viszonyokon át a kapcsolatteremtés, a hit, a szerelem, az elfogadás, a beilleszkedés témájáig minden fölbukkan, hol egy cselekményszálban, hol egy karakterben, hol egy fordulatban. Talán a legrealistább Pintér-darab ez, annak ellenére is, hogy egyetlen szaunán, néhány széken, egy kisebb zenekaron (a Kéménczy Antal vezette nagyszerű zenekar teljes értékű szereplője az előadásnak minden értelemben) és pár kelléken kívül kizárólag színészből (és Benedek Mari kivételes karakterformáló képességű, zseniálisan találó jelmezei) építkezik.

/7óra7, Ugrai István: Nem veszi kezébe a sorsát /

 

 

 

Pintér Béla és Társulata:

A 42. hét


Játsszák:

Imola: Csákányi Eszter
Boci:  Thuróczy Szabolcs
Karcsi:  Pintér Béla
Enikő: Roszik Hella
Tamás: Friedenthal Zoltán
Ági:  Enyedi Éva
Lola: Stefanovits Angéla
Balázska: Quitt László
Kő László: Szakonyi Györk
Eszti, Noémi: Hajdú Rozi

 

Zenészek:

Kéménczy Antal zongora
Veér Bertalan hegedű
Veér Csongor hegedű
Póta György bőgő
Sipos Gergő / Vámos Marcell cselló

Zenei vezető: Kéménczy Antal
Dramaturg: Enyedi Éva
Jelmeztervező: Benedek Mari
Jelmeztervező munkatársa: Kiss Julcsi
Tér: Tamás Gábor
Fény: Varga László
Hang: Simon István
Gazdasági munkatárs: Inhaizer Gyula
Produkciós munkatárs: Hidvégi Anna
Rendező munkatársa: Hajdú Rozi

Írta és rendezte: Pintér Béla


Korhatár: 16 év

Dátum Bérlet Színpad
2014. 04. 14 19:00 Bérletszünet Nagyszínpad
Tizenkét dühös játék - 6. forduló
A 42. hét

Pintér Béla: A 42. hét


Műsor
Facebook
Instagram
Hírlevél