Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Bárka Színház: A harmadik hullám

A Bárka Színház ifjúsági színházi sorozatának legújabb előadása ismét olyan témával foglalkozik, amelyik rendkívül aktuális ma – nem csak Magyarországon – sajnos.

A Tasnádi István-Vidovszky György alkotópáros ezúttal egy több mint negyven évvel ezelőtt Amerikában megtörtént iskolai kísérlet alapján kezdett el dolgozni.

Ron Jones egy átlagos történelemtanár volt. Diákjai egy egyszerűnek tűnő kérdést tettek fel neki. Hogy lehetséges, hogy az átlagos németek a második világháborút követően azt állították: nem tudtak a tömegmészárlásokról?Jones egy kéthetesre tervezett kísérletbe kezdett: kézzelfogható és „interaktív” példákkal támasztotta alá, hogy milyen erős is tud lenni a közösség összetartó ereje, így hozott létre egy diktatúrán alapuló közösséget az osztályában. A mozgalomnak a Harmadik Hullám nevet adta.


Legnagyobb megdöbbenésére a diákok néhány nap alatt feladták önmagukat, egymást kezdték megfigyelni, és terrorizálták a “fegyelmezetleneket”.
Jones, mint vezető, kezdte a valóságérzetét elveszteni, így véget kellett vetni az egésznek. Egy gyűlést hívott össze, ahol közölte a diákokkal, hogy egy kísérlet áldozatai lettek, hogy ostobán “feladták a szabadságukat, a fegyelemért és a felsőbbrendűségért.”

Az előadás a mai Magyarország közegébe helyezi a kísérlet résztvevőit, azt a folyamatot hangsúlyozva, hogy milyen könnyen válhatunk különböző társadalmi, gazdasági és politikai okok és érdekek miatt szélsőséges, uniformizált, ideologikus gondolkodás rabjává.

 

Todd Strasser A hullám című regénye alapján

A harmadik hullám

Ron Jones tanulmányának felhasználásával írta Tasnádi István

 

Szereplők:

Szorcsik Kriszta, Dévai Balázs, Kardos Róbert, Varga Anikó,

Horváth Zoltán m.v., Kőszegi Mária m.v., Tóth János Gergely m.v., Jerger Balázs e.h.,
Marofka Mátyás m.v., Kulcsár Balázs m.v., Sipos Viktória m.v., Herman Flóra m.v.,  Árvai Péter m.v., Császár Réka m.v., Tolnai Klári m.v., Kovács Márton Koppány, Bordi Gábor valamint Csap Lilla, Kurucz Klaudia, Jakopánecz Kitti, Pap Kinga
 

Zene: Monori András

Díszlet: Heike Vollmer (D)

Jelmez: Szabó Gergely
 

Mozgás-rendező: Gyevi-Bíró Eszter

Rendező: Vidovszky György

Dátum Bérlet Színpad
2014. 05. 06 10:00 Bérletszünet Nagyszínpad
Műsor
Facebook
Instagram
Hírlevél