Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Kárpáti Péter: A pitbull cselekedetei

‒ Nem kell a gyufa?
‒ Nem kell.
‒ Miért nem?
‒ Jó. Kell.

Kárpáti Péter a kortárs magyar drámairodalom egyik legizgalmasabb alakja, aki a Parasztbibliát, a magyar népmese-kincset és az Ezeregyéjszaka legszebb és nem egészen legszebb meséit ugyanúgy beleolvasztja szürreális, játékos, mágikus világába, mint a pesti éjszaka hajléktalanjait, a panelélet fásult feleségeit és melegítőnadrágos, otthon tespedő férjeit. Legújabb drámájában, A pitbull cselekedeteiben egy torzonborz próféta (hajléktalan?) kopogtat be egy lakótelepi lakásba, és kavarja fel az állóvizet.

***

‒ Tudod-e, hogy ki vagyok én?

‒ Hát egy mezei remete.

‒ Az, az - mondja -, de tudod, mért loptam el attól az embertől a csodapoharat? Megmondom. Azért loptam el, mert azok az emberek igen szép, jó, vallásos emberek voltak, azok a pohár nélkül is imádkoznak eleget. De az a részeg disznó, akinek odaadtam, az most legalább a pohárnak imádkozik, és akkor nem kárhozik el.

‒ Hát jó, értem - mondja a másik. - Na, de a gyerek?

‒ Láttam - azt mondja -, hogy minden örömük abba a gyermekbe volt. Nem törődtek már semmivel, aztán majd mikor ekkorára nő, nem fogad szót a szülőknek, elvadul - hát én megszúrtam, most már elnyeri az Isten országát. - Na és most már tudod, hogy ki vagyok én?

‒ Ki? Ki az ördög vagy te?

‒ Én vagyok az Úr angyala! Ő küldött, mert igen-igen rosszul esett neki, hogy amiatt a mitugrász kölyök miatt a tehénkével, amiatt te felmondtad a remeteséget. Most hát szedd össze magad, és eredj vissza a barlangodba, nyomás, takarodj!

***

„Elmondok egy történetet...
Mózes így szólt a névtelen prófétához: Követhetlek-e, hogy láthassam cselekedeteidet, és taníts engem az igaz útra?
Mózes, Mózes - mondta a próféta - nem fogsz türelemmel kitartani mellettem. Hogyan is tarthatnál ki olyasmiben, amit értelmeddel nem fogsz át? Megrémülsz majd, és felháborodsz cselekedeteim láttán, végül meggyűlölsz.
Erre Mózes így szólt: Ha Allah is úgy akarja, állhatatosnak fogsz találni, de  kérlek, értsd meg, hogy égek a kíváncsiságtól!
Nos, ha követsz, - mondta al-Hadir, a névtelen próféta - ha követni akarsz engem, nem szabad kérdezned soha semmiről.
Oké - mondta Mózes, és útnak eredtek...
Kedves Nézők! Most ti lesztek Mózes. Ha követni akartok engem, nem szabad kérdeznetek soha semmiről, főleg nem hülyeséget, világos? Na. Akkor most bemegyünk ebbe a házba, becsöngetünk az első lakásba, és szállást kérünk éjszakára, jó?"

Az ősi legendák dühös prófétája, sok ezer éves kóborlás után, ma reggel Budapestre érkezett. Leszállt a nemzetközi vonatról, kijött a Keletiből, bevetette magát a városba, ahogy pitbull a játszótérre - és ma este találkozik velünk...

FELOLVASÓSZÍNHÁZI ELŐADÁS III.


Kárpáti Péter:


A Pitbull cselekedetei


Szereplők:

Czene Zsófi

Lestyán Luca

Rácz Panni

Gulácsi Tamás

Takács Géza

Tóth GézaSegédrendező: Mészáros Csilla


Rendező: Kocsis Pál


Bemutató: 2012. március 22.

Dátum Bérlet Színpad
2012. 03. 22 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
Felolvasószínházi sorozat, 2. évad - utolsó fejezet
Műsor
Facebook
Instagram
Hírlevél