Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

A Karaván Művészeti Alapítvány előadásában: A show folytatódik

A Karaván Színház régi törekvése, hogy a művészet eszközeivel fogalmazza meg társadalmi misszióját. A show folytatódik a cigányok társadalmi helyzetének problémáját újszerű, figyelemfelkeltő, a nézőket aktivizáló eszközökkel állítja fókuszba, és alkalmas a párbeszéd generálására.

Az interaktív előadásban azt nézhetjük végig, hogy egy 18 éves roma fiú a nevelőotthon kapuján kilépve némi pénzzel a zsebében és nagy reményekkel a szívében hogyan próbál érvényesülni a nagyvárosban. A keret egy show, amelyben a fiú a játékos. A feladatok az élet mindennapi helyzetei: albérlet, munka, esti iskola, szomszédok, vásárlás, szerelem… A játék tétje az ő élete. Ha elbukik, megy a süllyesztőbe. De nyerhet is: ha a nehéz helyzetekben jól dönt, sikeres, boldog ember lehet. A feladatokat a játékmester irányítja. A fiú az új és új feladatok során gyakran nehéz döntési helyzetbe kerül. Ilyenkor a nézők piros és zöld szavazólapokkal kifejezhetik, hogy szerintük mi lenne a helyes. Bizonyos pontokon aktívan segíthetik is a játékost. Ám rá kell döbbennünk, hogy cigányként sokkal nehezebb érvényesülni, mint azt gondolnánk.

Az előadás a groteszk és humor eszközeivel nyúl a témához, mégis a csupasz valóságot látjuk. A roma néző katarzist él át, mert ráismer saját életére, a nem roma néző meg azt kérdezi: lehetséges, hogy a roma fiatalok ennyire esélytelenek? A show-ban hivatásos és amatőr, roma és nem roma színészek játszanak, nem egy jelenetben épp roma színész játszik nem romát. Az alkotók célja az elgondolkodtatás, a párbeszéd generálása, a sztereotípiák megkérdőjelezése, a néző gondolkodásának rebootolása, ezért az előadás tele van meghökkentő, abszurd elemekkel.

Az előadás friss élményeinek birtokában a nézők rövid anonim kérdőívet tölthetnek ki. Ebben főként a romák társadalmi helyzetével és az előadással kapcsolatos véleményekre vagyunk kíváncsiak. Nagy örömünkre azt tapasztaltuk, hogy a nézőkben sok mondanivaló és számos kérdés fogalmazódik meg, ezért minden előadás után lehetőséget biztosítunk arra, hogy az alkotókkal megosszák ezeket. Az egy-másfél órás beszélgetések haszna az, hogy egyrészt hasznos visszajelzéseket kapunk az előadással kapcsolatban, másrészt egy közös gondolkodásnak, diskurzusnak a lehetőségét ajánljuk fel. A beszélgetést a holokauszt 50. évfordulója alkalmából az emlékezésnek is szenteljük.

Az előadás Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című könyve ötletének felhasználásával készült. A show folytatódik-ot a 14 éven felüli korosztálynak ajánljuk.

Jegyinformációk:

A jegyek egységesen 1.500Ft-ba kerülnek.

Jegyfoglalás:

Karaván Művészeti Alapítvány

06 30 867 3804, 06 1 215 2953, karavanma@gmail.com

Kritikák az előadásról:

 
 

 

A Karaván Művészeti Alapítvány Előadásában:

A SHOW FOLYTATÓDIK

- Egy 18 éves roma fiatalember viszontagságos bukdácsolása Budapesten -

Írta és rendezte: Nyári Oszkár

Szereplők:

Dobos Juci, Feuer Yvette, Gerner Csaba, Horváth Gyula, Horváth Kristóf,

Jászberényi Gábor, Sipos Eszter, Tóth Géza, Végh Zsolt,Viktor Balázs

 

Zene: Karavan Familia

Hangeffektek: Fekete János „Jammal”

Fénytechnika: Kalóz István

Vizuális effektek: Papp László, Nagy Zoltán

Kamera: Simara László, Nyári Pál

 

Az előadás Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című könyve ötletének felhasználásával készült. A show folytatódik-ot a 14 éven felüli korosztálynak ajánljuk.

 

 

 

Dátum Bérlet Színpad
2014. 12. 22 11:00 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2014. 12. 22 14:00 Stúdió előadás Stúdiószínpad

A Show folytatódik


Műsor
Facebook
Instagram
Hírlevél