Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

A Csiky Gergely Színház bemutatja: Felolvasószínházi Fesztivál

2013. május 22. 18.00

STÚDIÓ

 

KASSAI THÁLIA SZÍNHÁZ

Csehy Zoltán

Dido

(tragédia)

Csehy Zoltán, aki irodalmi berkekben játékos kedvű poeta doctusként, a görög és latin kultúrkör, valamint a régi magyar irodalom szakértőjeként ismert, valójában féktelen fantáziájú költő: bravúrosan bánik a klasszikus költészeti eszközökkel, de a máskor esetleg avittnak tűnő formákat minden erőltetettség nélkül tölti meg friss, mai tartalommal. Gazdag költői, műfordítói és irodalomelméletei életműve közismert, ugyanakkor kevesen tudnak fiatalkori drámaírói ambícióiról. A színház tudvalévően érdekli, de kritikusi, alkotói figyelme elsősorban az operák felé fordult, legutóbbi verseskötetében is csak egy poémává gyúrt kamaraopera librettó, a Homkvihar foszlányai szerepelnek. Egyetlen fiatalkori drámai zsengéje ismert, a Dido című, féktelen szenvedélyektől feszülő tragédia, mely erőteljes színházi érzéket mutat és árnyaltan motivált, sűrű, sziporkázó replikákban egymásnak feszülő hősöket vonultat fel. Ennek ellenére egyelőre egyetlen színház sem fedezte fel ezt a szöveget és Csehy Zoltán szuggesztív világát.

 

A Didoban Csehy színpadán a szövevényes görög-római mitológia egy igazán bonyolult, sokrétű, lélegzetelállítóan izgalmas szelete elevenedik meg, mely főként Vergilius Aeneasából és Purcell operájából ismert. Az Aeneas-mondakörből merítő történet egy különös szerelmi sokszöget mesél el, mely önpusztító emberi vágyakkal és kegyetlen isteni szeszélyekkel terhelt. Csehynél a metszően okos és észveszejtően vágyakozó nő – a bölcs és erős királynőből fokozatosan sebezhető szerelmes asszonnyá vedlő Dido a főszereplő. A tragédia egyrészt feleleveníti a görög dráma legerősebb formai és dialogikus hagyományait, másrészt viszont időnként szürreális költői látomássá tágul, és a pszichologikus szigor mellett képes láttatni a belső démonokat is.

 ***

2013. május 22. 19.30

NAGYSZÍNPAD

 

SZABADKAI NÉPSZÍNHÁZ

 

Brestyánszki B. Rozália

Fanyar ódium

(egy hétköznapi történet)

 

Benjamin Franklin írja számadásában: „…Mivel tudtam, vagy legalább azt hittem: tudom, mi jó s mi rossz, elgondolkodtam, miért is ne cselekedhetném mindig az egyiket, és miért ne kerülhetném el a másikat messzi. Azonban hamarosan látnom kellett, hogy nagy fába vágtam a fejszémet. Míg minden igyekezetemmel egyik hibámat tartottam szemmel, észrevétlen becsusszant a másik…” André Gide pedig ezt állítja: „Figyelj arra, aki keresi az igazságot, és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta.”

A Fanyar ódium egy testvérpár, két nő története. Egyikük elvonulva él, távol a civilizációs pokol sodró áramától, önkéntes remeteként keresi a boldogulás lehetőségét, életét nem fertőzi a technológia, a politika, a média. Világában a természet az uralkodó, vállalt magányának melankóliája harmonikus(nak tűnik).

A másik felveszi a harcot az emberzabáló társadalomban, meg akar küzdeni az igazság(á)ért. De a tiszta erkölcsű és tehetséges nő kibontakozó karrierje során a cél egyre több eszközt szentesít… Egy idő után már szinte képtelenség eldönteni, hogy hol az igazság, hiszen nehéz megtartani, hogy a lelkes forradalmár soha ne váljék akaratlanul sem agresszorrá...

Vagy mégis Rousseau-nak van igaza: „Vissza a természethez!”?

 ***

2013. május 23. 19.00

STÚDIÓ

KAPOSVÁRI CSIKY GERGELY SZÍNHÁZ

Szálinger Balázs: Becsvölgye

Egy kétségtelenül tisztességes házaspár, akik már csak a jól megérdemelt öregkort várják. Egy felbukkanó idegen, a száján felkavaró mondattal: nektek több jár – és ami jár, az jár. És hirtelen Becsvölgyéről kezdik irányítani a világot.

Idegen érkezik egy nyugat-dunántúli kis faluba. Tudomására jut, hogy a tanítóéknak van egy régi, behajtatlan kintlévősége. Segítséget ígér – majd ő behajtja az időközben a kamatokkal együtt egész vagyonnyira hízott összeget. Segítséget ígér, de egyre több szívességet kér cserébe. Az adósság behajtása során egyre több az alvilági jelenség. Elrabolt ügyvéd, megkent ügyész, ellopott, majd Romániába eladott terepjáró – mintha csak tévét néznének. Az idősödő házaspár kezdi úgy érezni, hogy minden szál az ő kezükbe fut össze. Aztán a sors kikapcsolja a tévét, és kiderül: szegények, mint a templom egere és ártatlanok, mint a ma született bárány.

A valós történet alapján írt kamaradráma azt járja körül, hogyan lesz vonzó a bűn világa, hogyan lehet feldobni egy unalmas életet pénzzel és egy kis hiszékenységgel.

***

2013. május 25. 19.00

STÚDIÓ

 

KAPOSVÁR – KASSA – SZABADKA

 

Kerékgyártó István

Rükverc

(kaposvári történet)

 

Olykor nehéz elképzelni, hogy azok a kéregető, italozó, rongyokba burkolózott lények is úgy kezdték az életüket, mint mi mindahányan. Csak aztán valami történt velük, és most ők ülnek a járdán és mi megyünk el mellettük, és nem fordítva. A Rükverc egy hétköznapi ember, Vidra Zsolt életét meséli el, de ahogyan arra a cím is utal, az időben visszafelé haladva elevenednek meg élete emlékezetes eseményei, sorsfordító mozzanatai, a keserves hajléktalan évektől a felnőttkori csalódásokon, ifjúkori szerelmeken, gyerekkori tapasztalatokon át a szépreményű csecsemőkorig. 

A történet a Csiky Gergely Színház melletti parkban kezdődik, itt talál rá két rendőr egy hajléktalan hullájára. 2013-at írunk, ebből az évből halad a történet – visszafelé, azaz „rükverc”, hogy így ismerjünk meg egy sorsot halálától születéséig, azaz 2013-tól 1953-ig. A bokrok közül előhúzott, beazonosíthatatlanul tönkrement arcú, kihunyt tekintetű élettelen testtől araszolunk visszafelé egy hatvan évvel ezelőtti karácsonyig, amikor az anya és az apa fürdetik a csecsemőt, aki előtt ott az egész élet. „Jó élete lesz! Gazdag, egészséges, sikeres!”

Ezzel zárul a kaposvári Kerékgyártó István drámája, melyet Máté Gábor rendezésében mutatott be a Katona József Színház Kamrája. A Radnai Annamária által színpadra igazított szövegváltozat „bárhol” Magyarországon játszódik, a három társulat közös csapata által felolvasott szöveget viszont kifejezetten nekünk, kaposváriaknak írta maga a kaposvári szerző, ezért (is) lesz minden oly ismerős a Színházparktól a Kék egér kocsmáig, a szabási szociális otthontól a húskombinátig, a Jutai úttól a Kapos bárig.

Kerékgyártó István 1953-ban született Kaposvárott. Tanulmányai során jogot és filozófiát végzett. 1977-87 között a Pécsi Tudományegyetem tanársegédje, adjunktusa volt. 1987-től 1989-ig a Somogy Megyei Tanácsnál főosztályvezető. 1990-tól 1993-ig privatizációs tanácsadó cégek munkatársa, ügyvezető. 1994-98 közt befektetői konzorciumok tagja, közép-és nagyvállalatok társtulajdonosa. 1998-99-ben az ORTT főigazgatója. 1999 óta szabadúszó, írással foglalkozik.

KASSAI THÁLIA SZÍNHÁZ

Csehy Zoltán

Dido

(tragédia)

 

Játsszák:

Márkus Judit, Rák Viktória, Petrik Szilárd, Reiter Zoltán, Varga Lívia, Lax Judit, Havasi Péter, Szabadi Emőke

Dramaturg – Forgács Miklós

Rendező – Czajlik József

***

SZABADKAI NÉPSZÍNHÁZ

 

Brestyánszki B. Rozália

Fanyar ódium

(egy hétköznapi történet)

 

Játsszák:

Erdélyi G. Hermina, Kalmár Zsuzsa, Vicei Natália, Szőke Attila, Kovács Nemes Andor, Pálfi Ervin, Szilágyi Nándor, Kucsera Géza

 

Rendező: Mezei Zoltán

***

KAPOSVÁRI CSIKY GERGELY SZÍNHÁZ

Szálinger Balázs: Becsvölgye

Játsszák:

Csonka Ibolya, Grisnik Petra, Nyári Szilvia, Sarkadi Kiss János, Serf Egyed, Szvath Tamás

Rendező: Laboda Kornél

***

2013. május 25. 19.00

STÚDIÓ

 

KAPOSVÁR – KASSA – SZABADKA

 

Kerékgyártó István

Rükverc

(kaposvári történet)

 

Játsszák:

Kaposvár:

Hüse Csaba,  Kelemen József, Rátóti Zoltán, Varga Zsuzsa,

Kassa:

Márkus Judit, Petrik Szilárd, Reiter Zoltán, Varga Lívia,

Szabadka:

G. Erdélyi Hermina, Kovács Nemes Andor, Pálfi Ervin, Szilágyi Nándor, Szőke Attila, Vicei Natália

 

Rendező: Lendvai Zoltán

Kortárs Felolvasó-színházi Fesztivál a Csikyben
Festők Városa
Már csak egy nap!
Díj a Földmérőnek
Elindult!
A fesztivál mai programja
Utolsó nap
Létjogi perek - A Felolvasó-színházi Fesztiválról jelentik
Tegnap még nem volt, holnap már nem lesz

Felolvasó-színházi Fesztivál 3. nap - kArc (Memlaur Imre)


Felolvasó-színházi Fesztivál 3. nap - Szakonyi-jelenet (Memlaur Imre)


Felolvasó-színházi Fesztivál 2. nap - Csodalépés (Memlaur Imre)


Felolvasó-színházi Fesztivál 1. nap - Ruska&Mica (Memlaur Imre)


Felolvasó-színházi Fesztivál, 0. nap - Becsvölgye olvasópróba (Memlaur Imre)


PROGRAM

 

KAPOSVÁR

május 22. szerda

18.00 Csehy Zoltán: Dido - Kassai Thália Színház, rendező: Czajlik József

Játsszák: Márkus Judit, Rák Viktória, Petrik Szilárd, Reiter Zoltán, Varga Lívia, Lax Judit, Havasi Péter, Szabadi Emőke

Dramaturg: Forgács Miklós - Stúdió

19.30 Brestyánszki B. Rozália: Fanyar Ódium (egy hétköznapi történet) – Szabadkai Népszínház, rendező: Mezei Zoltán - Vasfüggöny

Játsszák: Erdélyi G. Hermina, Kalmár Zsuzsa, Vicei Natália, Szőke Attila, Kovács Nemes Andor, Pálfi Ervin, Szilágyi Nándor, Kucsera Géza

20.30 Beszélgetés a két drámáról (Csehy Zoltán, Brestyánszki B. Rozália, Háy János, Lőkös Ildikó, Bérczes László) - Vasfüggöny

22.00 Ruska & Mica koncert (Grisnik Petra, Szilas Miklós) színészbüfé

 

május 23. csütörtök

19.00 Szálinger Balázs: Becsvölgye – Kaposvári Csiky Gergely Színház, rendező: Laboda Kornél (stúdió)

20.30 Beszélgetés a drámáról (Szálinger Balázs, Laboda Kornél, Tasnádi István, Bérczes László) (próbaterem)

22.00 Csodalépés – Rátóti Zoltán koncertje (közreműködik: Juhász Gábor és Restás Gergő) (stúdió)

 

május 24. péntek

19.00 Filmvetítés: A földmérő (rendező: Váncsa Gábor) (próbaterem)

19.45 Beszélgetés a filmről (Váncsa Gábor, Sarkadi Kiss János, Kováts Karolina, Bérczes László) (próbaterem)

21.00 kArc – irodalmi kávéház (Szabadkai Népszínház) (színészbüfé)

 

május 25. szombat

19.00 Kerékgyártó István: Rükverc (kaposvári történet) – Kaposvár-Kassa-Szabadka, rendező: Lendvai Zoltán (stúdió)

20.30 Beszélgetés a drámáról (Kerékgyártó István, Sándor L. István, Lendvai Zoltán, Bérczes László) (stúdió)

22.00 „határtalan öröm-zene/színház” - Kassa, Szabadka, Kaposvár… (színészbüfé)

 

MAGYARKANIZSA

május 26. vasárnap

19.00 Kerékgyártó István: Rükverc (kaposvári történet) – Kaposvár-Kassa-Szabadka, rendező: Lendvai Zoltán

20.30 Közönségtalálkozó

 

SZABADKA

május 27.

19.00 Kerékgyártó István: Rükverc (kaposvári történet) – Kaposvár-Kassa-Szabadka, rendező: Lendvai Zoltán

20.30 ???

22.00 Kortárs-buli

 

Társfesztiválunk a kaposvári Festők Városa Hangulatfesztivál

 

Május 22. 22.00 színészbüfé

Ruska&Mica

A Ruska & Mica mashup-duó állandóan összekever mindent. Szezont, ritmust, fazont, szöveget, stílust. Első utolsó nagy turnéjuk utáni első utolsó búcsúkoncertjük után sem látják kevésbé összekavarodva a dolgokat.
Adják: Grisnik Petra és Szilas Miklós

Május 23. 22.00 Stúdió

Rátóti Zoltán: Csodalépés

 

Rátóti Zoltán színész, a Neil Young Sétány zenekar tagja, számos hangoskönyv elkészítése után a régi nagy színészek hagyományát követve önálló lemezzel készül, melynek első, kaposvári koncertje utáni hivatalos lemezbemutatója május 9-én lesz a Nemzeti Színház Gobbi Hilda-termében.

A CSODALÉPÉS Rátóti Zoltán első szólólemeze, amelyet zeneszerzőként is teljes egészében ő jegyez. A hangszerelés, mely elsősorban gitárokra és ütőhangszerekre épül, Juhász Gábor munkája. A kiváló jazzgitáros hangszeresként is közreműködik a lemezen és az élő koncerteken. A trió harmadik tagja az ifjú tehetség, Restás Gergő – aki egyszemélyes ütőszekcióként teremt varázslatos atmoszférát a dal-történetek köré. Müller Péter Sziámi dalszövegei kétéves összehangolódás és közös alkotómunka során születtek meg.

Részletek a Lángoló Gitároknak, az index.hu zeneblogjának kritikájából:

„Egészen meglepő, sőt felemelő lett ez a lemez, gyönyörűen hangszerelt, nagyszerű dalokat sorakoztató érett munka! Ami rögtön szembetűnő, hogy ilyen szépen szóló és finom gitárhang nemigen fordul elő magyar lemezen, sőt világviszonylatban is megállja a helyét – mindkét gitárra áll ez, Juhász Gábor elektromosára, és Rátóti Zoltán akusztikusára is; az ütőhangszerek is ehhez mérve szólalnak meg, az egész hangzás nagyon kerek, melengető, mondhatni hibátlan. Ahogy maguk a dalok is, a folkos menetek, a hangközök érzékenysége, a fénylő melódiák, valamint a szövegek és zenék harmóniája ritka gyöngyszemmé teszi ezt a lemezt. Úgy látszik mindenki nagyon ihletett állapotban volt, először is a dalokért felelős Rátóti Zoltán, aztán a szövegeket jegyző Müller Péter Sziámi, és nem utolsósorban a hangszerelésért felelős Juhász Gábor - ha nagyot akarnék mondani, kénytelen lennék a Csodalépést a valaha volt legjobb magyar gitáros folk-lemeznek tartani.”

A koncert különlegessége, hogy a valóságostól az idézőjelesig bontakoznak ki a szerepek és a lelkiállapotok: a férfi, aki utat keres; a színész, aki hangot keres. A Casablanca Humphrey Bogartja, a szamuráj, a cowboy, a ló és a lovas, a gyengéd és a szilaj, a komédiás és a drámai hős, a tépelődő és a templomépítő egymás után, de egységes egészként szólalnak meg a koncerten.

Honlap: www.ratotizoltan.hu

Május 24. 19.00 Próbaterem

A földmérő

Váncsa Gábor filmje

Szinopszis

A Földmérő a levél szerint munkát kapott. Mindez azonban hamarosan megkérdőjeleződik. Az Elöljárónál tett látogatása során "közösen" próbálják megtalálni azt a hivatalos leiratot, ami a Földmérő igazát bebizonyíthatná. Az aktatenger azonban látszólag mindent elnyelt. 

A Földmérő az aktakeresés közben "bepillantást nyerhet abba a nevetséges zűrzavarba, amely bizonyos körülmények között egy ember élete felől dönthet". Amikor a levél mellett a telefonos értesítés ténye is hitelességét veszti, megfogalmazódik benne a kérdés: vajon a bürokrácia hatalma kikezdhetetlen? Egy ember harca az igazáért.

"A hatóságok, akármilyen jól szervezték meg őket, mindig csak távoli, láthatatlan dolgokat védtek, távoli, láthatatlan urak nevében, míg viszont a földmrő valami közvetlenül, elevenen közeli dologért harcolt, önmagáért." (Franz Kafka: A kastély)

Stáblista

A földmérő: Nagypál Gábor
Az Elöljáró: Sarkadi Kiss János
Mici: Nagy Mari
1. Segéd: Köleséri Sándor
2. Segéd: Hrisafis Gábor

Operatőr: Orbán Zalán, Orbán Koppány
Forgatókönyv: Váncsa Gábor, Kováts Karolina

Fény, világosítás: Dénes Attila

Hang: Papp Kornél
Vágás, utómunka: Orbán Zalán, Orbán Koppány, Váncsa Gábor
Kellékes: Kiss István
Producer: Kováts Karolina
Rendező: Váncsa Gábor

 

Május 24. 21.00 Stúdió

Az idei Schwajda György Drámapályázat különdíjas műveiből olvas fel / ad elő két jelenetet a kaposvári társulat két tagja.

Szakonyi Károly Miért is - avagy a mobil és Csókol apátok - avagy a mobil című díjnyertes műveit láthatják.

A férfi: Kalmár Tamás

A nő: Kovács Zsuzsanna

Május 24. Stúdió, a filmvetítés után

kArc

A Szabadkai Népszínház irodalmi estje

József Attila

Az esten fellépnek:
Kovács Nemes Andor, Baráth Attila, Kalmár Zsuzsa, Vicei Natália, Pámer Csilla, Mezei Zoltán,
Szőke Attila, Mácsai Endre, Pálfi Ervin, ifj. Kucsera Géza

A kArc egy kellemes, szórakoztató, és tartalmas irodalmi kávéház azoknak, akik olvasnak, azoknak, akik írnak, és mindazoknak, akiket ez érdekel. A kArc nélkülözhetetlen eleme a zene. A kArc-sorozat kaposvári „epizódja” József Attila költeményeiből és írásaiból szemezget.

További információ: www.szabadkaiszinhaz.com

Május 25. 22.00 Színészbüfé

Határtalan örömzene/színház - "Kassa, Szabadka, Kaposvár..."

Hangszerek, színészek-zenészek, Kassáról, Szabadkáról, Kaposvárról: közös zenélés, improvizálás – az öröm kedvéért

 

 

Műsor
Facebook
Instagram
Hírlevél