Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Háy János: Házasságon innen és túl

Ez még szerető, az már feleség
ez még feleség, az már szerető.
Ez még elvált, az már házas,
ez még házas, az már elvált.
Ez még szeret, az már nem emlékszik,
ez még nem emlékszik, az már szeret.
Ez még vadászik, az már megfőzte,
ez már megfőzte, az még vadászik...
Ez már, az még és ez még, az már,
de végül mindegyiket megette a halál.


Rátóti Zoltán előadóestje Háy János: Házasságon innen és túl című novelláskötetéből


"Ezekben a kis novellákban nincs semmi hollywoodi, semmi különleges, semmi olyan, ami miatt felfigyelne rájuk egy filmes mogul. Pontosan ezért szépek, érzékiek, meghatóak, mulatságosak. Háy ráérősen mesél, nem nyújtja el a történéseket, nem hegyez ki csattanóra mindent, bensőségessége nem bizalmaskodó, irodalmisága nem fennkölt: emberi és természetes.
... mind-mind olyan megmaradó morzsák, amelyek később emlékeztethetnek arra, hogy az életünket néha érdemes egy lépés távolságról figyelni, éppen úgy, ahogyan Háy figyeli saját szereplőit. S az előadó, a mesélő, a házigazda, a történeteknek arcot adó Rátóti Zoltán ezt az egyetlen lépést nagyon tudja... távolsága pontosan annyi, amivel érintésközelben tartja a mesét, de képes kívülről láttatni az eseményeket és érzékeltetni a belső történéseket egyaránt. Természetessége valamennyi mondatnak hitelt ad, tökéletes tisztasággal, méltósággal, de sallangmentesen, pátosz nélkül beszél a szerelem és a házasság sötét oldaláról."

(Ugrai István www.7ora7.hu)Apró titkok, kisszerű, de különös figurák egész élete sűrűsödik néhány oldalba.

A novellák olyan élethelyzetekkel szembesítenek minket, melyekbe akármikor magunk is belekerülhetünk, vagy belekeveredhetünk, de többnyire félünk megfogalmazni hozzájuk fűződő félelmeinket, egyfajta materializált formában megküzdeni a két ember kapcsolatának iszonyából született démonokkal.


(http://www.krudylib.hu/pages/aktual/palyazat/fatyol/hazassag.htm)Női sorsok, vélemények, létkérdések, mindennapi gondok együttesét járja körül a könyv, természetesen - címe is sugallja - leginkább a párkapcsolatokat vagy épp azok hiányát illetően. Ebből következik, hogy férfiúi jellemeket is megismerhetünk az írásokból: gyors vonásokkal rajzolt, női szemszögből ábrázolt, mintegy a nők „mellékleteként" megjelenő alakok... A családon belüli, „házasságon túli" kapcsolatok visszásságait pedig a rutintól unalmassá, idegesítővé degradálódott szerelmesek mindennapjainak, ünnepeinek fáradt szomorúsága, lihegő pénzhajhászása és szeretők miatti hazudozások kusza hálójaként láthatjuk a kötetben.

(http://moly.hu/konyvek/hay-janos-hazassagon-innen-es-tul)

Az előadás ideje 1 óra 20 perc.

további információ: www.nemzetiszinhaz.hu

Dátum Bérlet Színpad
2010. 12. 06 17:00 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2010. 12. 06 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2011. 02. 23 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2011. 04. 12 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2012. 05. 17 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
Házasságon innen és túl
Műsor
Facebook
Instagram
Hírlevél