Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Felolvasószínházi Fesztivál: Kerékgyártó István: Rükverc

Olykor nehéz elképzelni, hogy azok a kéregető, italozó, rongyokba burkolózott lények is úgy kezdték az életüket, mint mi mindahányan. Csak aztán valami történt velük, és most ők ülnek a járdán és mi megyünk el mellettük, és nem fordítva. A Rükverc egy hétköznapi ember, Vidra Zsolt életét meséli el, de ahogyan arra a cím is utal, az időben visszafelé haladva elevenednek meg élete emlékezetes eseményei, sorsfordító mozzanatai, a keserves hajléktalan évektől a felnőttkori csalódásokon, ifjúkori szerelmeken, gyerekkori tapasztalatokon át a szépreményű csecsemőkorig. 

A történet a Csiky Gergely Színház melletti parkban kezdődik, itt talál rá két rendőr egy hajléktalan hullájára. 2013-at írunk, ebből az évből halad a történet – visszafelé, azaz „rükverc”, hogy így ismerjünk meg egy sorsot halálától születéséig, azaz 2013-tól 1953-ig. A bokrok közül előhúzott, beazonosíthatatlanul tönkrement arcú, kihunyt tekintetű élettelen testtől araszolunk visszafelé egy hatvan évvel ezelőtti karácsonyig, amikor az anya és az apa fürdetik a csecsemőt, aki előtt ott az egész élet. „Jó élete lesz! Gazdag, egészséges, sikeres!”

Ezzel zárul a kaposvári Kerékgyártó István drámája, melyet Máté Gábor rendezésében mutatott be a Katona József Színház Kamrája. A Radnai Annamária által színpadra igazított szövegváltozat „bárhol” Magyarországon játszódik, a három társulat közös csapata által felolvasott szöveget viszont kifejezetten nekünk, kaposváriaknak írta maga a kaposvári szerző, ezért (is) lesz minden oly ismerős a Színházparktól a Kék egér kocsmáig, a szabási szociális otthontól a húskombinátig, a Jutai úttól a Kapos bárig.

Kerékgyártó István 1953-ban született Kaposvárott. Tanulmányai során jogot és filozófiát végzett. 1977-87 között a Pécsi Tudományegyetem tanársegédje, adjunktusa volt. 1987-től 1989-ig a Somogy Megyei Tanácsnál főosztályvezető. 1990-tól 1993-ig privatizációs tanácsadó cégek munkatársa, ügyvezető. 1994-98 közt befektetői konzorciumok tagja, közép-és nagyvállalatok társtulajdonosa. 1998-99-ben az ORTT főigazgatója. 1999 óta szabadúszó, írással foglalkozik.

KAPOSVÁR – KASSA – SZABADKA

közös produkciójában


 

Kerékgyártó István

Rükverc

(kaposvári történet)

 

Játsszák:

Kaposvár:

Hüse Csaba,  Kelemen József, Rátóti Zoltán, Varga Zsuzsa,

Kassa:

Márkus Judit, Petrik Szilárd, Reiter Zoltán, Varga Lívia,

Szabadka:

G. Erdélyi Hermina, Kovács Nemes Andor, Pálfi Ervin, Szilágyi Nándor, Szőke Attila, Vicei Natália

 

Rendező: Lendvai Zoltán

 

Dátum Bérlet Színpad
2013. 05. 25 19:00 Stúdió előadás Stúdiószínpad
Halálos történet hátramenetben a valóság kispadjáról
Nagyon-is-színház - Véget ért a Felolvasó-színházi Fesztivál

Felolvasó-színházi Fesztivál 3. nap - Rükverc (Memlaur Imre)


Műsor
Facebook
Instagram
Hírlevél