Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Baltazár Színház: Kőválasz

Kőválasz

A darab egy család történetét meséli el 1944-tól, a II. Világháborún át napjainkig. Azt a kérdést feszegeti, hogy a háború mennyire változtatja meg az ember értékrendjét, arról, hogy miért nem tudjuk a békét kellőképpen értékelni békeidőszakban. Miért kell ahhoz háború, hogy értékeljük a békét? Miért kell megbetegedni ahhoz, hogy az egészséget értékeljük?

 Az előadást egy szünettel, két felvonásban játsszuk.

 

"A mai negyveneseket az elmúlt háború érlelte nemzedékké. Sötét keret, tragikus indulás. Mégis úgy érzem, kevés nemzedék kapott szélesebb és egyetemesebb tanítást útravalóul. Legszomorúbb, legtragikusabb tapasztalatunk a leggyümölcsözőbb, ha gyökerében ragadjuk meg. A kor kezünkbe adta a nagy korok és nagy művészetek ritka lehetőségét, ami csak a legmezítelenebb tapasztalatok birtokában lehetséges: hogy a valódi tragikumot valódi örömre változtassuk át."

Pilinszky János
1965. április 25.

Mi, mai negyvenesek már békeidőben születtünk. A háború szüleink és nagyszüleink sorsán keresztül válik életünk részévé. A borzalmakat saját bőrén nem tapasztalt nemzedékünk mégsem él azzal a lehetőségével, hogy örüljön a békének, amelyet háború nélkül kapott. Ez a legnagyobb adomány számunkra, ezért merjünk önmagunk lenni és teljes életet élni.
A háború családokat tett tönkre, szerelmeket rombolt szét. Békében a szerelmeket mi romboljuk szét. Ma boldogságunk csak rajtunk múlik.” /Elek Dóra, 2008. március 25./

A Balthazár Színházról:

Az 1998. januárjában alakult Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. A társulatot működtető Baltazár Színház Alapítvány úttörő feladatot lát el azzal, hogy a fogyatékosságot háttérbe szorító és a művészi sorsot előtérbe helyező látásmóddal rendelkezik. Megteremti, hogy sérült emberek a tehetségükből éljenek meg. Működésének alapja, hogy előadásai társadalmilag ne kirekesztve készüljenek és kerüljenek bemutatásra. Az előadásokat ne "ahhoz képest" ítéljék meg, hanem önmagukért. Megalakulása óta a társulat 13 előadást hozott létre.

A társulat működésével olyan kultúrát kíván megteremteni Magyarországon, amely társadalmi integráció lehetőségét nyújtja sérült embereknek. Célja, hogy tevékenysége nyomán a sérült emberek társadalmi megítélése megváltozzon. Minél szélesebb nézőréteget kíván megszólítani. A rendszeresen színházba járókon kívül olyan embereket is szeretne a publikum soraiba bevonni, akik eddig nem látogattak más színházakat, de akiknek szociális érzékenységét a Baltazár Színház darabjai felébresztik.

A színház óriási szerepet játszik a fogyatékosok “másságának” elfogadtatásában, út az értelmi sérült emberek számára az össztársadalomba való integrálódáshoz. Az emberekre az érzelmeken – a művészeten – keresztül lehet leginkább hatni. A hatás eléréséhez az előadásaink magas színvonala a biztosíték.

A Baltazár Színház bemutatja:

KŐVÁLASZ

 

Szereplők

 Varga Klári, Kecskés Karina, Müller Péter Sziámi, Lukács Ábel, Darvas Ferenc

és a Baltazár Színház színészei:

 
Erdős Balázs, Fehér Dániel, 
Horváth Szilvia, Janzsó Cecília, 
Keresztes Anna, Kovács Veronika,
 Kudari Réka, Medetz Attila, 
Raffael Erzsébet, Szilvásy Márton, 
Taligás Anna, Vörös Ferenc 

Alkotók

Író: Vörös István
Zene: Darvas Ferenc
Koreográfia: Dékány Edit
Díszlet: Preisich Anikó 
Jelmez: Kiss Gabriella
Fény: Bánki Gabi
A rendező munkatársa: Vass Lajos
Rendező: Elek Dóra
Hang: Szabó Ferenc
Smink: Nagy Réka
Grafikus: Hübner Teodóra
PR: Papp Beáta
Műszak: Fehér István,
              Csima Gergő

Dátum Bérlet Színpad
2013. 11. 11 19:00 Bérletszünet Nagyszínpad
Kőválasz
Baltazár a Csikyben

Baltazár Színház: Kőválasz


Műsor
Facebook
Instagram
Hírlevél