Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Tantermi Színház Projekt: Osztályellenség (Nigel Williams)

Na mi van kisgyerek? Nem megy? Csak nem betojtál, mi? Na ne játszd itt a szégyenlőst! Majd mindjárt megsajnálunk, mi? Azt hiszed? "Jaj, szegény, beteg leszázalékolták az apját, jaj, válnak a szülei, jaj, nincs pénzük fél kiló húsra...", mi? Nehogy már elbőgd magad itt nekem! Senki nem fog itt pátyolgatni a "hátrányos helyzeted" miatt. Mi ez, valami ógörög tragédia? Mit vágsz ilyen pofát, úgy nézel ki, mint akinek megcsapták a játékmackóját, hülyegyerek! Marhára meghatódtál magadtól, mi? Na, gyerünk, mondj nekünk valamit! Valamit, ami számít, érted, valami fontosat, ne gyere itt a nyomorult kis életeddel, olyat mondj, ami számít! Ne gyere azzal, hogy tudás, meg igazság, meg, hogy a keresés, az út fontosabb, mint a cél, okostojás! Na, gyerünk, hadd tanuljunk Tőled valamit, Tanár Úr! Azt mondtam, csinálod! Ne rinyálj itt nekem! Össze ne törjél! Egyedül, ja. Nem vetted még észre, hogy milyen rohadt egyedül vagy ezen a rohadt nagy világon? Ideje lenne rájönni, kisgyerek! Nem fog senki hátbaveregetni, megdicsérni, csak azért, mert ember vagy! Mi különleges van abban, mi? Mi különleges van benned, mi? Azt hiszed, van? Jaj, az "érző szívű", a "meg nem értett", a "jólelkű", azt hiszed, ha kedves vagy, majd szeretnek, mi? Segítesz a gyerekeknek, meg a néniknek, meg a tolókocsisoknak, mi? Jaj, fogjatok, meg ez de megható! Földre szállt angyal, vagy azt gondolod, mi?

Az Osztályellenség elkülönített diákjai már minden tanárt tönkretettek, senki nem tud bánni velük: kiröhögik, gúnyt űznek belőle vagy szétverik. "Nekik semmi se szent." Honnan jön ez a fogcsikorgató düh? Most egymást teszik próbára, sorban egyesével ki kell állniuk a tanári katedrára, és mondani valamit. Nem fikázni, hanem kimondani, nem tagadni, hanem állítani. Ami nem könnyű. Főleg, ha meg kell küzdeni a többiek cinizmusával és agressziójával (ami a legerősebb taktikának tűnik)...

Részlet a nyertes pályázat kiértesítőjéből:

"TANTERMI SZÍNHÁZI PROJEKT - EREDMÉNY

A március 19-20-i hétvégén - a Polgár Krisztina Emlékalap megbízásából és támogatásával - első alkalommal szervezte meg a Füge Egyesület a Tantermi Színházi Szemlét, melyen nagy érdeklődés mellett 18 produkció mutatkozott be a MU Színházban és a Lágymányosi Bárdos Lajos Iskolában.

A Szemle résztvevőit a nyílt felhívásra benyújtott mintegy kétszáz pályázatból a felkért szakmai zsűri - Gáspár Máté, Nánay István és Vekerdy Tamás - válogatta ki. Döntésüket mindenekelőtt az motiválta, hogy a szakmai és a pedagógus közönség számára minél változatosabb képet nyújtsanak e most formálódó műfaj lehetőségeiről.

A Zsűri a pályázatok és a szemlén látottak-tapasztaltak alapján döntött a rendelkezésre álló támogatási keret felosztásáról. Ennek értelmében iskolákban történő továbbjátszáshoz kilenc produkció kapott támogatást, további kettő pedig a létrehozás befejezéséhez és a tantermi közegben történő bemutatkozásra.

A szétosztott közel 20 millió forint révén a következő évben országszerte 166, feldolgozó foglalkozással kísért magas színvonalú előadás valósulhat meg, megfelelően a kiíró azon szándékának, miszerint a saját műfajában kiemelkedő, a célzott, középiskolás korosztály problémáira reagáló, tudatos pedagógiai programmal kísért produkciók jussanak el olyan iskolákba, amelyek az ilyen kezdeményezéseket önerőből nem tudnák fogadni.

A zsűri hangsúlyozza, hogy a sikeresen lebonyolított Szemle ráirányíthatja a figyelmet erre a sajátos műfajra, s reményét fejezi ki, hogy ennek eredményeként újabb kísérletek valósulhatnak meg, amelyek közül a legígéretesebbek az Emlékalap további támogatásában részesülhetnek."

TANTERMI ELŐADÁS

Nigel Williams:

OSZTÁLYELLENSÉG

Fordította: Takács GizellaSzereplők

Pajszer ......................................................  Kőrösi András

Lepke ................................................  Sarkadi Kiss János

Ragya .....................................................  Hornung Gábor

Enyves .........................................................  Takács Géza

Dugó ........................................................  Gulácsi Tamás

Szivi ...........................................................  Fándly Csaba

Tanár ........................................................  Lugosi György


Rendező-moderátor: Tóth Géza Jelmeztervező: Hatvani Mónika
Dramaturg: Németh Virág Szervező - drámapedagógus: Szemerédi Fanni
Asszisztens: Hollósi Kata
Súgó: Csorba MáriaRendező: Tóth Géza

Bemutató: 2011. március 19.  Budapest

Osztály, vigyázz!
Műsor
Facebook
Instagram
Hírlevél