Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Sofi Oksanen: Tisztogatás

Sofi Oksanen:

Tisztogatás

-tragédia-

14 éven felülieknek


Aliide Truu, a magányosan éldegélő öregasszony egy napon ismeretlen fiatal lányt talál a portáján. Az erdő melletti ház ideiglenesen új lakóval bővül; Zara láthatóan szökésben van. Aliide bizalmatlansága akkor sem múlik, amikor a lány rettegése egyértelművé válik - Zara állítólagos férje elől menekül. A két nő történetét párhuzamosan követhetjük nyomon, amint súlyos titkaik után kutatnak, feltépve régen beforrt sebeket, megpiszkálva régen eltemetett bűnöket. Aliide nővére férjét rejtegette a pincében hosszú évekig, Zara megölt egy férfit, hogy kiszakadhasson a kényszerű és fájdalmas „örömlány" szerepköréből. És mindketten feküdtek már eszméletlenül a hideg kövön.

Kettejük kapcsolatából bontakozik ki a valódi történet: történet az erőszakról, a mindent elnyomó hatalomról; és történet a szerelemről, a vágyról, a félelemről. Aliide és Zara figurájában a szerző két különböző generációt mutat be, hőseinek azonban ugyanazzal a feladattal kell megküzdeniük - túl kell élniük.

A fiatal finn írónő, számtalan irodalmi díj nyertese korábban dramaturgként dolgozott; utolsó munkája éppen a közel negyven nyelvre lefordított „Tisztogatás" című regény volt, mely a tragédia átdolgozása. Hazájában nagy népszerűségnek örvend, Magyarországon a színdarabot most először láthatja a közönség, a Kossuth-díjas Valló Péter rendezésében.

Sofi Oksanen

TISZTOGATÁS

- tragédia -

Fordította: Pap Éva


Szereplők:

Öregasszony ...............................................  Takács Kati m.v.

Lány .............................  Lovas Rozi e.h. (TEVA-ösztöndíjas)

Zara .................................................................  Grisnik Petra

Hans .................................................................  Kaszás Gergő

Martin ......................................................  Sarkadi Kiss János

Pása ....................................................................  Takács Géza

Lavrenti .........................................................  Kelemen József

csellón közreműködik:

Jenvay Dóra


Díszlet:Valló Péter                                                                                          Jelmez: Cselényi Nóra

Dramaturg: Németh Virág                                                            Segédrendező: Váradi Szabolcs

Súgó: Csorba Mária                                                                                     Ügyelő: Székely György


Rendező: Valló Péter


Bemutató: 2011. szeptember 9.

Dátum Bérlet Színpad
2011. 09. 09 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2011. 09. 13 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2011. 09. 14 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2011. 09. 24 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2011. 10. 06 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2011. 10. 07 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2011. 11. 13 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2011. 11. 15 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2011. 12. 02 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
2011. 12. 16 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
Törökfürdő
A részletek rajongója vagyok
Sofi Oksanen interjú
Kritikus Óra (K.O.)
Ismerős folyóban úszni
Tisztogatás a Tv2-n
A Tisztogatás az origo.hu-n
Tisztogatás ajánló
K.O.
Budapesti vendégjáték

Takács Kati - Aliide Truu

1975-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1975 és 1980 között a Veszprémi Petőfi Színházban játszott. 1980-81-ben a debreceni Csokonai Színház tagja volt. 1981-ben a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1985-től a Radnóti Színház társulatának tagja.
1994-ben az Új Színházhoz szerződött.

Díjai: Veszprémi Fesztivál-díj (1985), Jászai Mari-díj (1989), Kritikusok díja (1990) Veszprémi Fesztivál-díj (1985), Déryné-díj (1993), Magyar Köztársaság Érdemes Művésze (2008).

Néhány filmszerepe: Valaki figyel, Hajnali háztetők, Szerencsés Dániel.

"Nagy örömmel fogadtam el a meghívást Sofi Oksanen: Tisztogatás című darabjának Aliide szerepére, és boldogan jöttem Kaposvárra, amelynek színházát, az ott folyó művészi munkát évtizedeken át - mint annyian a szakmából s azon kívül is - megkülönböztetett figyelemmel kísértem. Sok évig vidéki színésznő voltam, s mióta munkám a fővároshoz köt, nagy ritkán azért sikerült egy-egy szerepet valamelyik vidéki színházban is eljátszanom. Ilyenkor ismét átélem az ottani társulatok szorosabb összetartozásából fakadó intenzív munka élményét. Ennek reményében is szívesen vállalkoztam a kaposvári vendégszereplésre. Meg azért is, mert ismét azzal a rendezővel, Valló Péterrel dolgozhatok, akivel megannyi siker közös emléke fűz össze.  Azért is fontos nekem ez a munka, mert Rátóti Zoltán hívott, akit mint kollégát nagyra tartok, s akiért mint igazgatóért drukkolok. Drukkolok neki, hogy sikerüljön mindazt az értéket megtartania, és továbbvinnie, ami az elmúlt időszakban a kaposvári műhelyt fontossá tette, ugyanakkor ki tudja alakítani azt az új arculatot is, amelyben hisz, s amely újabb évtizedekre jelentőssé teheti a Csiky Gergely Színházat."

 

Kaszás Gergő - Hans

1975-1978 között a Magyar Rádió gyermekszínésze volt. 1979-1983 között a Madách Imre Gimnázium (Budapest) tanulója. 1990-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1990-1994 között a budapesti Katona József Színház tagja volt. 1994-1997 között szabadúszóként dolgozott. 1997-2001 között a Bárka Színház színésze, 2003-2011 között az egri Gárdonyi Géza Színház tagja.

Filmszerepei: Taxidermia, Chacho Rom, Majdnem szűz, A titánok harca.

"Egy színész számára az egyik - ha nem a - legfontosabb dolog: nyitottságának, a rácsodálkozás képességének megőrzése. Ehhez folyamatosan újabb és újabb kihívásokra van szükség. Ilyen inspirációt jelent számomra a Csiky Gergely Színház társulatával, színészkollégákkal, rendezőkkel, és a kaposvári közönséggel való találkozás. Izgatottan várom"

 

Valló Péter - Rendező

A Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán végzett 1972-ben. 1972-től 1975-ig a Veszprémi Petőfi Színház, 1975 és 1976 között a szolnoki Szigligeti Színház rendezője volt. 1976-tól 1984-ig a Vígszínházban, 1984-től 1988-ig pedig a József Attila Színházban rendezett. 1978 és 1984 között az egri Gárdonyi Géza Színház művészeti vezetője és főrendezője is volt. 1986-ban a Radnóti Miklós Színház főrendezője lett. 2002 és 2003 között a Soproni Petőfi Színház művészeti igazgatója. Tudatos kompozíciójú, erkölcsi tartalmat is tisztán megmutató rendezéseiért, nagy közönségsikert arató, kimagaslóan magas színvonalú művészetéért 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Jelenleg a következő színházakban láthatók rendezései: Radnóti Színház, Nemzeti Színház, Operaház, Veszprémi Petőfi Sándor Színház, József Attila Színház, Kecskeméti Katona József Színház, Pécsi Nemzeti Színház, Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház.

"Annak a nemzedéknek - nemcsak a színházinak - amelyhez én tartozom, a Kaposvár nem csupán egy színház, hanem egy fogalom. A legjelesebb alkotók munkálkodásának színtere. Örömmel tölt el, hogy ebben a - reméljük - sokadik felvirágzásban részt vehetek. Persze ma már minden ellentmondásosabb, más a kor, mások a nézők, mások a színházzal szembeni belső és külső elvárások, mint a „régi szép időkben". A cél - az én munkám célja is - mégiscsak ugyanaz. Így amikor Rátóti Zoltán hívott, gondolkodás nélkül igent mondtam. Jelenlétemnek némileg kísérleti jelleget kölcsönöz a stúdiószínház, és persze maga a darab - kortárs észt szerzőnő műve, ősbemutató. De magam nem szánom kaposvári munkámat kísérletnek. Bízom benne, hogy segíthetem az alakuló társulatot, régieket és újakat, fiatalokat és tapasztaltabbakat. Remélem, ők is sokat segítenek nekem. És persze remélem, hogy jó előadást hozunk létre."

Műsor
Facebook
Instagram
Hírlevél