Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Martin McDonagh: Vaknyugat

Mitől és hogyan mérgesedhet el két testvér viszonya az idősödés küszöbén? Nem tudjuk a választ, noha láttunk már ilyet. Mit tegyen a falu papja, aki már őszintén szenved a testvérek torzsalkodása miatt? Nem tudjuk a választ, pedig hallottunk már ilyet. A darab nem annyira Káinról és Ábelről szól, mint inkább Káinról és Káinról, akik mégis úgy döntenek, hogy mindketten Ábelek lesznek. Vajon menni fog nekik? (Parászka Miklós rendező)

***

Parászka Miklós rendező arra figyelmezteti a tizenhat éven felülieknek szánt előadás nézőit: készüljenek kellő érettséggel és nyitottsággal a szokatlan társadalom-, illetve egyházkritikára, és ugyanakkor adják át magukat a darabból áradó iróniának, egyedi humornak. Ebben a darabban - hangsúlyozzák Martin McDonagh művének nagy-britanniai kritikusai - minden benne van, ami az ír világra jellemző: az elszigeteltség fojtogató élménye, az egzisztenciális leszakadás nyomasztó tapasztalata, a vergődő egyház, a család intézményének megingása és nem utolsósorban a tragikus élethelyzetek komikus, abszurd feldolgozása.


Az „ízig-vérig ír" darab csíkszeredai rendezője úgy véli, nagyon sok szempontból osztozhat a hazai néző a „szigetélményben", érdemes a hasonlóságokat, a helyi érvényű vonatkozásokat kibontani ebből a kortárs darabból.

Parászka két Jászai Mari-díjas színészre osztotta az apagyilkosság után kibomló testvérháború figuráit: az erőszakot megtestesítő Colemant Czintos József, az örökségért mindenre képes Valene-t Fülöp Zoltán alakítja. Czintos József rendkívüli orgánuma, tekintélyt parancsoló (a csíkszeredai előadásban rémületes) fizikuma sajátos atmoszférát teremt a Játékszín kamara-előadásában: a hazai színjátszás meghatározó szereplőjének embert próbáló és embert formáló alakítását láthatja a néző.


Fülöp Zoltán és Czintos József, két Jászai Mari-díjas színész játssza a főszerepeket

Fülöp Zoltán, a társulat vezető színésze pontos emberismerettel, és szakmai felkészültséggel társa Czintosnak, kettejük „csapatmunkája" révén jön létre az alapvető emberi viszonyok színpadi élveboncolása. Az előadás azok számára is tartogat meglepetést, akik a fiatal és legfiatalabb színészgenerációkra kíváncsiak. A naivan elkötelezett, bizakodó alkoholista katolikus papot, Welsh atyát Veres Albert, az alpárian elbűvölő Kicsilányt Kiskamoni Szalay Lilla alakítja.

 


A székelyföldi bemutató a tűréshatárok átlépéséről, a tűrhetetlenség élményéről szól: a két színészgeneráció és a négy szereplő folyamatosan próbára teszi egymást. Meddig lehet elfogadni legközelebbi hozzátartozóink árulásait, gonoszságait? Mit jelent a megbocsátás a gyerekkori bűnök, a szembeköpködések és képregényégetések fényében? Mit jelent az érettség, és hogyan kezelhető az infantilizmus? Mit kezdhetünk az emberben bujkáló állattal és ösztönlénnyel?

 

A csíkszeredai Csíki Játékszín vendégjátéka

Martin McDonagh

Vaknyugat


Fordította: Varró Dániel

Szereposztás

Coleman Connor ................................ Czintos József
Valene Connor ...................................... Fülöp Zoltán
Welsh atya ......................................... Veress Albert
Kicsilány ................................ Kiskamoni-Szalay Lilla

Díszlet- és jelmeztervező: Bors Eszter
Rendező: Parászka Miklós

Dátum Bérlet Színpad
2012. 03. 30 19:30 Stúdió előadás Stúdiószínpad
Vaknyugat, ma este
Műsor
Facebook
Instagram
Hírlevél