Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

PANNON FILHARMONIKUSOK: Koncert

Örömóda

 

Műsor

Ludwig van Beethoven: IX. szimfónia, d-moll, op.125

Carl Orff: Carmina Burana

Kaposvári vendégszereplése alkalmával a Pannon Filharmonikusok az elmúlt két évszázad két talán legismertebb művét szólaltatja meg, olyan alkotásokat, amelyeknek nemcsak a zenetörténetben, hanem az általános művelődéstörténetben betöltött szerepük is jelentős. Ludwig van Beethoven op. 125-ös IX. szimfóniája egyértelműen a 19. századi nyugati zene kulcsműve, mely a II. világháborúig és még tovább befolyásolta a szimfónia műfajának sorsát, s amely kiinduló- illetve viszonyítási pontot jelentett a század folyamán kibontakozó zenei stílusok számára. A Carmina Burana nem bír ilyen meghatározó zenetörténeti erővel: művével Carl Orff a 20. századi zene csupán egy lehetséges fejlődési irányát vázolta fel, mely ráadásul több szempontból is szembefordult a modernitás esztétikájával és követelményrendszerével. A 13. századi verses gyűjtemény alapján íródott „világi dalok” mégis figyelmet követeltek maguknak a művészi zene legsikeresebb alkotásai között, sőt a populáris kultúrában is megtalálták a helyüket.

Zenekar: Pannon Filharmonikusok

Vezényel: Michael Zukernik

Közreműködik:

Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás)


 

Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok  Pécs  városának  szimfonikus  zenekara. A város a tudomány, a művészetek, köztük a zene regionális központja. A mai társulat elődjét 1811-ben Lickl György zeneszerző  alapította. A Pécsi Szimfonikus Zenekar 1984-ben alakult meg, zenei vezetői voltak: Breitner Tamás, Howard Williams, Nicolás Pasquet, Hamar Zsolt és Peskó Zoltán. A Pannon Filharmonikusok napjainkban modern koncertzenekari formában az 1000 férőhelyes, világszínvonalú hangversenyteremmel bíró pécsi Kodály Központ rezidens zenekara. Az együttes a nemzeti zenekari cím birtokosa.

A zenekar igazgatója Horváth Zsolt, a Bécsi Zeneakadémián végzett trombitaművész, aki tizenhárom éve áll a Pannon Filharmonikusok élén. Évtizedes innovatív munkájának eredményeként mára a társulat Magyarország egyik meghatározó művészeti együttese, számos egye- di hangversenyével, széleskörű, minden korosztályt kielégítő műsor- struktúrájával a dél-dunántúli régió kiemelt művészeti  intézménye. A  Pannon  Filharmonikusok  vezető  karmestere  2011  óta  Bogányi Tibor. Vass András állandó karmesterrel 2009 óta  dolgozik együtt  a  zenekar,  állandó  vendégkarmestere  pedig  Kocsis  Zoltán.

A Pannon Filharmonikusok vendégművészei és karmesterei a nemzetközi zenei élet elitjéből kerülnek ki. A társulat az elmúlt    években − többek között − a következő művészek közreműködésével adott hangversenyt: Oliver von Dohnányi, Maxim Vengerov, Krzysztof Pendereczki, Leopold Hager, Mischa Maisky, Fazil Say, Roby Lakatos, Placido Domingo, José Carreras, Rost Andrea, Tarkövi Gábor, Andrea Lucchesini, Kostas Smoriginas, Guy Braunstein, Kocsis Zoltán, Várjon Dénes, Václav Hudecek, Paul Badura Skoda, Howard Griffiths, Rein- hold Friedrich, Xavier de Maistre, Ránki Dezső, Frankl Péter, Sharon Kam, Marton Éva, Olivier Latry, Cristian Mandeal, Gilbert Varga, Peskó Zoltán, Boldoczki Gábor, Perényi Miklós, Jérôme Pernoo, Eva Ollikai- nen, Nebojša Jovan Živković.

Az együttes önálló, hazai koncertjei mellett rendszeres meghívott- ja a legfontosabb magyarországi fesztiváloknak, így többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. Fischer Iván meghívására sokadik éve állandó partnere a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatának, továbbá egyik alapítója a széleskörű nemzetközi együttműködésen alapuló Armel Operafesztiválnak. A zenekar folyamatosan jelen  van a magyar főváros zenei életében, több mint egy évtizede nagysikerű bérletsorozatot tart fenn a budapesti Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, illetve számos külföldi meghívásnak tesz eleget elsősorban Európa nagyvárosaiban, például Bécsben, Grazban, Essenben, Rouenban. 2013 végén egy háromhetes koncertturné keretében a Pannon Filharmonikusok Svájc és Németország kiemelkedő hangversenytermeiben lépett fel, többek között a berlini Konzerthausban, a lipcsei Gewandhaus nagytermében, a zürichi Tonhalle nagyter- mében, a hamburgi Laeiszhalléban, a genfi Victoria Hallban, a Luzerni Hangversenyteremben, valamint a Berlini Filharmónia nagytermében. A svájci helyszínekre az együttes az idei évadban visszatér.

A zenekar 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996-ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben pedig Baranya Megye Művészeti Díját. 1998-ban Bartók Béla−Pásztory Ditta-díjat kapott, 2007-ben Baranya Megye Területi Príma-díjasa, 2007-től továbbá a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt, 2015-ben az Armel Operaversenyen különdíjat kapott a produkciókban nyújtott kivételes zenei teljesítményért.

 

Nemzeti Énekkar

(karig.: Antal Mátyás)

A Nemzeti Énekkar Állami Énekkar néven 1986-ban jött létre. A kórus magját a Magyar Állami Népi Együttes énekkara alkotta. Alapító karnagya Pászti Miklós volt, akinek keze alatt nagy oratóriumok előadására alkalmas, nyolcvan tagú kórussá fejlődött. Első jelentősebb hangversenyén Pászti Miklós vezényletével Liszt-műveket adott elő, oratórikus debütálása Doráti Antal irányításával Beethoven Missa Solemnise volt 1986. március 26-án. Az alapító karnagy 1988-as halálát követően Elláné Bodonyi Katalin, majd Ugrin Gábor irányította az együttest. Antal Mátyás 1990 óta tölti be a karigazgató tisztét. Az énekkar repertoárja rendkívül gazdag, Bachtól, Schütz-től kezdve kortárs zeneszerzőkig, az a capella kórusművektől a nagy klasszikus oratóriumokon keresztül az operáig terjed, sőt a jazz műfajában is megfordultak. Kiváló dirigensek egész serege irányította az együttest. Vezényelte Doráti Antal, Eötvös Péter, Fischer Ádám, Lyonel Friend, Fürst János, Lamberto Gardelli, Hamar Zsolt, Héja Domonkos, Kovács János, Lehel György, Ligeti András, Lukács Ervin, Kobayashi Ken-Ichiro, Oberfrank Géza, Pál Tamás, Rico Saccani, Jurij Szimonov és természetesen Kocsis Zoltán is. Az együttes hazai fellépéseken túl számos nemzetközi felkérésnek tett eleget. Az évek során eredményesen szerepeltek Európa jó néhány nagyvárosában, de sikerrel léptek fel Japánban, Izraelben és Törökországban is. A Vatikánban adott nagysikerű koncertjüket több európai tévéállomás sugározta. Fennállásának 20. évfordulóján az Énekkar nagy érdeklődéssel kísért bérleti sorozatot rendezett a zeneirodalom oratorikus remekeiből.


 

Dátum Bérlet Színpad
2015. 12. 11 19:00 Bérletszünet Nagyszínpad
December 11. PANNON FILHARMONIKUSOK KONCERT
Műsor
Facebook
Instagram
Hírlevél