Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Hírek

A színészeket szeretni kell - Beszélgetés Nyikolaj Koljadaval
2017. márc. 13.

Azt mondják, a kortárs drámaírók közül ön írta a legtöbb színdarabot. Hány darabot írt élete során és hány nyelvre fordították le?

 

Mintegy 120 darabot írtam, közülük körülbelül harmincat fordítottak le a világ különböző nyelveire. Nem tudom. Nem számoltam. Mire jó az nekem? Számos külföldi rendezésről az interneten keresztül szerzek tudomást vagy a bankkártyám révén, amikor megérkezik a jogdíj. 120 színmű, ez bizonyára soknak hangzik, de mindenkinek megvan a saját életritmusa. Gribojedov egész életében egyetlen darabot írt Az ész bajjal jár címmel, Lope de Vega vagy ezret, én pedig százhúszat. Gyakran hívnak az „urali Lope de Vegának”. Sok középszerű dolgot is írtam, de van azért néhány jó darabom. Összességében a világ különféle színházaiban 90 darabomat rendezték meg, azt hiszem.

HOZD EL MAGADDAL!
2017. márc. 08.

Kedves Anya, Apa!

A Csiky Gergely Színház a Compass Egyesülettel közösen most Téged szólít meg!

Szeretnél kedveseddel eljutni színházba és kikapcsolódnál, de nem tudod megoldani ki vigyázzon a gyerkőcökre?

Gubanc a Játszótéren
2017. márc. 03.

Ma este premier lesz. Az odáig vezető kutakodással teli út, hogy élettel, igazsággal töltsük meg a szerepeket ekkor méretődik meg csak igazán, hiszen a színház mégiscsak társasjáték – mi adjuk, Önök kapják. És ha kapják, azzal adják is rögtön vissza. Ez a jó, az optimális eset. Hiszen a színház a legjobb játszótér.

Egy színész, aki rendez - Beszélgetés Méhes Lászlóval
2017. feb. 15.

„Este nem érek rá, mert játszom” – mondtad, amikor időpontot egyeztettünk ehhez a beszélgetéshez. Én pedig zavarban voltam, mert már elfeledkeztem Méhes Lászlóról, a színészről. Pedig a közönség színészként ismert és szeretett meg téged.

Ma este a Képzelt betegben játszom, ami 2000-ben készült, és benne vagyok a Dzsungel könyvében, az még régebbi. Friss előadásokban már nem láthatsz.

Télkergető futás
2017. feb. 01.

Mediterrán országokban (legyen ez mondjuk épp Görögország) az a szokás, ha betérsz egy kávézóba, úgy bánnak veled, mint a legelőkelőbb, de mégiscsak turistával. Ha másodszor is visszamész, akkor már úgy köszönnek rád, mint egy törzsvendégre. Ha harmadszor is betérsz, akkor mire megtalálod a szabad asztalod, már ott gőzölög-hűl a szokásosod. Hát így van ez már egy ideje a Farsangi Félmaratonnal meg a Csiky futócsapatával is.

Lakást, kölcsönbe – premier után
2017. márc. 10.

Múlt hét pénteken mutattuk be Ray Cooney sikerdarabját, a Kölcsönlakást. A híres francia szerző, Feydeau (Bolha a fülbe, A hülyéje /korábbi fordításban Tökfilkó/) nyomdokain elinduló bohózat bőséggel beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen az alkotók maximálisan „kimaxolták” a darabban amúgy is rejtező félreértések és a pánikban azok elsimításának igyekezetéből fakadó még nagyobb félreértések sorozatát – a premier közönsége és az azt követő előadás nézőtere egyaránt nehezen engedte öltözőjébe az előadás végén a színészeket. Ha a taps a siker mértékegysége, akkor ez az előadás minimum öt tapsos volt.

Utolsó este a színpadon - Szula László (1966-2016)
2017. márc. 03.

A Csiky színpadán Barta Lajos Szerelem című tragikomédiáját játsszuk, a mindenáron férj után ácsingózó, szeretetre éhes Szalay-lányok házába belép Biky fűszeres, szokás szerint kipakolja az árut, amit boltjából hozott. De az áru csupáncsak apropó, hogy kicsit elkvaterkázzon ezekkel a kedves lányokkal, s általuk egy kis napfény lopakodjon be szürke hétköznapjaiba. Máskülönben valóban tavasz van, 2016. március 3., Biky fűszerest Szula László játssza.

Félreértések vígjátéka
2017. feb. 28.

A legtöbb komédia alapja a félreértés. A tragédiáké is persze. Az egyik fél által félig kimondott igazságokat a másik beilleszti a saját rendszerébe és ott egy egészen másik féligazsággá „nemesedik”. Mi pedig, akik kívülről nézzük, jókat derülünk avagy szörnyülködünk rajta. Attól függően persze, hogy melyik műfajt nézzük. A Kölcsönlakás esetében minden bizonnyal a derület fog eluralkodni a nézőtéren.

Nagymama-díj
2017. feb. 05.

Mert nem csak hogy Szombat, nem csak hogy Farsang, nem csak hogy Figaró házassága, de mindenekelőtt: NAGYMAMA – DÍJ ÁTADÁS volt a színpadon. Írtam is Piroskának, (a mi örök Nagymamánknak)

Pásztorórák kölcsönbe
2017. feb. 01.

Rémísztettük, borzasztottuk eddig Önöket, megmutattuk a nagypolitika intrikától, mocsoktól párolgó működési mechanizmusát belülről, a nagypolitika ellenében alulról szerveződő mozgalmak konfliktusoktól sem mentes születését közelről – hát akkor most műfajt váltunk. Mert ideje vagyon a borzongásnak, és ideje vagyon a nevetésnek.

Műsor
Hírek - kategóriák
Facebook
Instagram
Hírlevél