Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Hírek

Az elfogadás esélyei - Beszélgetés Fándly Csabával
2017. ápr. 27.

A próbán a térben egy padot és három széket láttam. Ez már a végleges díszlet?

Tantermi előadás készül, amit persze nemcsak tantermekben játszunk, de az valóban alapfeltétel, hogy könnyen utaztatható produkció szülessen. Ez nem feltétlenül a szegénység jele. Egy sajátos, mostanában egyre népszerűbb műfaj jellegzetessége, így tudjuk, reméljük, megszólítani azt a korosztályt, a kamaszokat, akik gyerekelőadásra már nem, felnőttelőadásra még nem járnak.

A műsorváltozás joga
2017. ápr. 26.

A színház a műsorváltozás jogát fenntartja. – áll minden meghirdetett műsor alján apróbetűvel. Általában nem élünk vele, de bizonyos időközönként – többnyire művészi okokból – megváltozik az előre kigondolt terv. Ahogy most is megtörtént.

Félig a pohár - Beszélgetés Lendvai Zoltánnal
2017. ápr. 24.

A próbaidőszak kezdetén beszélgetünk. Tud-e a rendező ilyenkor úgy beszélni a készülő előadásról, hogy az érvényes maradjon a premier után is? Magyarul: az olvasópróbán látod-e magad előtt a kész előadást?

Ha látnám, nem is kellene próbálni. Természetesen van egy elképzelésem, de azt remélem, a színészekkel folytatott közös munka által ez gazdagodik majd a bemutatóra. Ha együtt elindulunk egy irányba, és mindenki hozzátesz valamit, akkor több és jobb lesz, ami végül megszületik. Ezeket a munkákat lehet igazán szeretni, tehát erre vágyik az ember. Egyébként pedig darabja válogatja. Egy operettet vagy egy helyzetkomikumra épülő komédiát, mint például a Kaposvárott éppen játszott Kölcsönlakást ajánlatos a műfaj szabályait követve színpadra állítani. A történet fordulatai, a stílus, a ritmus, a tér… mind-mind olyan kötöttségek, amikbe érdemes kapaszkodni. Ilyenkor elsősorban az a feladat, hogy a formát a színészek személyisége töltse meg. Persze érhetik az embert meglepetések. Meghatározó élmény számomra a kaposváriak legendás Csárdáskirálynője, ami újrafogalmazta a művet. Tette ezt olyan evidensen, hogy azon csodálkoztam, miért nem így játszották ezt egy évszázadon át.

Hétköznapi költészet
2017. ápr. 13.

Mindig felemelő érzés szembesülni azzal, hogy a költészet nem egy poros-dohos vénember vacok, hanem sőt!, élő szövet a kultúra ezeréves fémvázán. A Latinka ház dugig teli nézőtere még arra is rácáfolt, hogy a mai fiatalokat már egyáltalán nem érdekelnék a versek, és hogy nem is igen lehet nekik szórakoztatóan mindezeket odaadni.

KEDVES PREMIER KÖZÖNSÉGÜNK!
2017. ápr. 06.

A 2016/2017- es évad utolsó nagyszínpadi bemutatója alkalmából egy pohár pezsgővel várjuk Önöket holnap este 18:30-tól az Agóra II. emeletén.

Crevkür
2017. ápr. 26.

Cselekedeteink egymást követő sora mint egy kártyavár. Némely szerencsés esetben piramis. Vagy mint az öröklődés, a DNS-lánc nemzedékről-nemzedékre tovább hordozza az örökítő információt, ami olykor sérül, máskor egyszerűen csak kijavít valami korábbi hibát. A változás apró, ám a következmény hol végzetes, hol a javítás végett fel sem tűnik látszólag, de mindenképpen drámai.

Pista bácsi elment
2017. ápr. 26.

„Igen, elfelejtenek bennünket. Ez a sorsunk, semmit sem tehetünk ellene.

Azt, ami nekünk, komolynak, jelentősnek, nagynak tűnt, idővel elfelejtik, majd jelentéktelennek látják. És ebben az a legérdekesebb, hogy mi nem is tudjuk, mit tartanak majd nagynak, és fontosnak, és mit kicsinynek, és nevetségesnek.

…És az is lehet, hogy majd a mi életünket, (melyben olyan jól megvagyunk,) később különösnek, kényelmetlennek, értelmetlennek, nem eléggé tisztának, sőt, talán bűnösnek is ítélik.”

2017/2018-as évadismertető sajtótájékoztató
2017. ápr. 20.

A Csiky Gergely Színház április 20-án 11 órakor sajtótájékoztató keretein belül bejelentette a 2017/2018-as műsortervét. A sajtótájékoztatón dr. Fülöp Péter igazgató és Bozsik Yvette művészeti tanácsadó a 2017/2018-as évadban várható célkitűzéseikről és a közeljövőben megvalósítani kívánt programokról is tájékoztatta a jelenlévőket. A sajtótájékoztató vendégei voltak továbbá Blaskó Borbála táncművész, koreográfus, Olt Tamás színész, rendező és Ertl Péter Nemzeti Táncszínház igazgatója, akik együttműködésekről és várható bemutatóikról tájékoztatták a sajtóorgánumok képviselőit.

Nők a Nő mögött
2017. ápr. 08.

Valakik ők, akik évtizedek óta őrzik a lángot, a Hagyományt. Amitől mink azok vagyunk, akik, amik. Értünk élnek, értünk vannak. A mi szeretetünk, irántunk és Kultúránk iránt érzett alázatuk tartja őket még életben. És persze egyben. Ők azok, akik megmaradtak nekünk. És akkor jön ez a...

ISABELLE HUPPERT SZÍNHÁZI VILÁGNAPI ÜZENETE
2017. márc. 27.

2017-es színházi világnapi üzenetét Isabelle Huppert francia színművésznő írta:

 

55 év óta minden tavasszal megünnepeljük a Színházi Világnapot. Mintha 24 óra alatt bejárnánk a színházi univerzumot, kezdve a NO-val és a Kathakalival, folytatva a Pekingi Operával és a Kathakalival, elidőzünk Görögországban, Aiszkhülosztól, Szophoklésztől Skandináviába látogatunk Ibsenhez és Strindberghez, majd Angliában Sarah Kane-től Itáliába száguldunk Pirandellóhoz, azután Franciaországba, Párizsba, ahol talán a legtöbb külföldi társulatot látjuk vendégül.

Műsor
Hírek - kategóriák
Facebook
Instagram
Hírlevél