Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Hírek

KÖLTÖZIK A CSIKY!
2016. okt. 15.

A mai napon megbízott igazgatónk, dr. Fülöp Péter rendkívüli társulati ülést hívott össze, amelyen Szita Károly, Kaposvár polgármestere tájékoztatta a társulatot a rekonstrukció aktuális kérdéseivel kapcsolatban. A tervek szerint a társulatunk november 2-ig jelentős részben kiköltözik az épületből. November második felében pedig már a kivitelezők kezdik el a munkálatokat. Az ülésen elhangzott, hogy a tervek szerint 2018. márciusában megkezdődhet a felújított színház műszaki átadása, a nyitó díszelőadásra pedig 2018. október 23-án kerülhet sor. A beruházás alatti időszakban a színházi előadásaink az Agóra (Együd Árpád Kulturális Központ) épületében láthatóak.
A költözés előtti utolsó bemutatónk Németh Ákos rendezésében a Babett hazudik című stúdió előadás lesz október 28-án. A következő nagyszínpadi premierünk, a Bozsik Yvette által rendezett Kőműves Kelement már az Agórában láthatják nézőink.

Társulatunk új tagja Szőke Richárd
2016. okt. 14.

Szőke Richárd frissen végzett színi akadémista az idei évadban a Csikyben kezdte meg színházi pályafutását. A fiatal színművész kérdéseinkre szerényen válaszolt, de nyitott szívvel mutatkozott be nekünk.

Essex, a gyermek
2016. okt. 11.

Beszélgetés Hüse Csabával

Essexet, a királynő kegyencét játszod Bereményi Géza darabjában…

Most az előadást kellene ajánlanom, ugye?

Inkább csak beszélgetni a szerepről, a darabról, a néző számára érdekes műhelymunkáról.

56-ra emlékezünk
2016. okt. 11.

A Csiky Gergely Színház készül az 56-os események megemlékezésére. Nem csak műsorral, de egy kiállítással is várja kíváncsi látogatóit. A kiállítás több helyszínen is megtekinthető, a színház nézőtéri előcsarnoka és a jegyirodánk is az 56-os hangulat jegyeit öltötték magukra. 

 

A kiállítás rendezője: Kiss István

 

Csábítsa színházba kedvesét!
2016. okt. 06.

A Csiky idén igazán romantikus hangulatban van. Így lehetőséget ad arra Önnek, hogy meglepje házastársát egy fergeteges színházi élménnyel.

Ismét itt a tavaly nagy sikerrel játszott Figaro!

Az október 12-én este 7 órakor kezdődő Figaro házassága című előadásra most jegyvásárlás esetén a házastársát elhozhatja ingyen.

Éljen a lehetőséggel, látogasson el jegyirodánkba és szerezze be ajándék jegyét kedvesének. 

LEVENDULASZÍNŰ SZALAGOK A CSIKYBEN
2016. okt. 14.

Nyári Szilvia színművésznő, a Csiky Gergely Színház képviseletében október 12-én a Figaro házassága című nagyszínpadi előadás előtt feltűzte a Nézőpontváltó® rákellenes színházi staféta levendulaszínű szalagját, amely az összes rákbetegség elleni küzdelem jelképe. A szalagtűzést követően a közönség előtt felolvasta a figyelemfelhívó nyilatkozatot. A Csiky Gergely Színház a Nézőpontváltó-estjével csatlakozott a NÉZŐPONTVÁLTÓ® Rákellenes Színházi Staféta programhoz, elkötelezett az egészségtudatos életvezetés és a rákszűrésen való rendszeres részvétel hirdetése mellett.

1956 emléke
2016. okt. 11.

1956 októberében első születésnapját ünnepelte a kaposvári állandó társulat. A bérletet váltó nézők egy része túl volt már az ősz két bemutatóján, és a következő premierre várt. Látta a vidékre száműzött nagy rendező, Németh Antal Csongor és Tündéjét, és kivastapsolta magát a Csárdáskirálynőn is. Ez a két előadás szerepelt a Csiky Gergely Színház őszi repertoárján, és az október 15-i egyéves évfordulón talán senki nem sejtette még, hogy az elkövetkező napok nem a színházról szólnak majd.

Sok mindent nem sejthettek még, amit az elmúlt hatvan év produkált. Örültek, hogy Csongor szerepében Major Tamás egyik kedvenc tanítványát, Csurka Lászlót láthatják, nézték a három ördögöt, Komlós Istvánt, a még ismeretlen, majdani nagy színészt, Tordy Gézát, és nem tudhatták, hogy a Kurrahot játszó, siheder Tóth Bélából egyszer majd a színház Örökös Tagja, mindannyiunk szeretett Tóth Béla bácsija lesz. Boldogan tapsoltak a húszéves Lehoczky Zsuzsának, aki Stázi bárónőt énekelte Kálmán Imre varázslatos operettjében. Vörösmarty költészete, Kálmán zenéje egy-egy estére elfeledtette talán a mindennapok szörnyűségeit…

De az estére reggel jön, és a kijózanodás, és ahogyan az egész országban, Somogyban is hétköznapok kínjai és fájdalmai vezették az emberek nagy részét, hogy aztán október végén már esténként ne a színház, hanem a Kaposvárra, Csurgóra, Taszárra, Marcaliba, Nagyatádra… mindenhová berobbanó forradalom játssza a főszerepet. Aztán, november 4. hajnalán itt is, ott is szovjet csapatok fegyverzik le a magyar felkelőket, igaz, még 1956 decemberében is többszázfős diáktüntetést kell felszámolni Kaposváron…

A véres harcok után visszaáll a „rend”, a távolból álságosan biztatott, de az évszázadok során sokadszor magára hagyott kicsi országban elbukott a forradalom – de tudhatjuk, ha mégoly álszent konszolidációval válhattunk is a „legvidámabb barakká”, a diktatúra szélsőséges, ötvenes évekbeli változata, igaz, rendkívüli áldozatok árán, már nem térhetett vissza.

A bérlők, lassan újra rá-ránéztek a Csiky műsorára, melyen kéthónapos késéssel egyszer csak megjelent a következő premier: 1956. december 29-én a Néma leventét játszotta a színház.  Az élet ment tovább, újra meg újra színpadra lépett például Zách János, aki nem sejthette, hogy e kis vidéki színház életét másfél évtizeddel később éppen fia, Zsámbéki Gábor és művésztársai emelik majd színháztörténeti magasságokba. Abba a magasságba, ahol 1981-ben Ács János feledhetetlen rendezésében, a Marat halálában éppen 1956 emléke ragyogott fel. Aki látta, nem felejti a záróképben a színpadon heverő áldozatokat, a kockakövet tartó, zokogó Máté Gábort és mögötte a Corvin köz mindenre ráboruló látványát.

Nem felejthetjük hát a hatvan évvel ezelőtti októbert. Emlékezik a város, emlékezik a Csiky Gergely Színház is. Szentmisével, kiállítással, előadóestekkel idézzük meg 1956 emlékét.

 

HATVAN ÉVE TÖRTÉNT

’56 A CSIKY GERGELY SZÍNHÁZBAN

 

2016. október 20. 19.30

STÚDIÓ

Ékezet. Apámnak.

Huzella Péter estje (könyv- és CD-bemutató)

„Szeretném egy kis könyvben összegyűjteni az emlékmorzsákat, emléket állítani apám meggyilkolt diákjainak, egy csalódott, a Magyar Rádióban végzett hiteles szakmai munkája miatt is háttérbe szorított, „agyonhallgatott” zeneszerző-tanárnak, aki soha semmilyen hivatalos elismerést nem kaphatott, és meghalt 56-éves korában. Valamint szeretném felidézni azt a megdöbbent hét éves kisfiút is, aki akkor voltam.” (Huzella Péter)

 

2016. október 23. 10.00

SZENT MARGIT TEMPLOM

Requiem az ’56-os hősökért

Ünnepi szentmise

„Adj nekik, Uram, örök nyugodalmat és az örök világosság fényeskedjék nekik!”. A misét és a megemlékezést Dr. Rumszauer Miklós plébános celebrálja. Közreműködik Hunyadkürti György, színművész és Gál Laura, énekművész.

 

2016. október 25. 17.00

STÚDIÓ

Arccal a földön a Huszadik Század

Tallián Mariann és Lázár Balázs versszínházi emlékműsora

A műsor keretét Vörösmarty Mihály két verse adja, elemelve, egyetemessé téve ezáltal az előadás mondanivalóját, melynek tartalmát a „füveskertiek” börtönversei adják. A „füveskertiek” legismertebb tagjai – akiknek verseiből a versszínházi előadás összeállt - a forradalom későbbi mártír költője Gérecz Attila, és Tollas Tibor, Kárpáti Kamill, Szatmáry György, Béri Géza, Tóth Bálint. Az ötvenes években a diktatúra börtönében sínylődtek Vácott, ahol 1954-ben - a Nagy Imre-féle politikai vezetés jóvoltából – szabadabban összeülhettek a börtönkápolna melletti füves tisztáson (innen az elnevezés: „füveskertiek”).

 

A köznapiság izgalma
2016. okt. 11.

Beszélgetés Németh Ákossal​

 

Azt olvastam, lengyel felkérésre írtad a Babett hazudik című darabot, amit most Kaposvárott rendezel.

Így volt. Kértek tőlem egy új darabot, amit aztán számos helyen felolvastak. Lengyelországban sokra értékelik a magyar drámaírókat.

Egy(-két) házaspár a Prahban
2016. okt. 07.

Beszélgetés Nyári Szilviával és Nyári Oszkárral

 

Kezdjük a címmel. Mi az, hogy Prah?

 

Nyári Oszkár: Azt jelenti, por. Szerb-horvát nyelven van, és még a szocialista időkből maradt ránk. Akkoriban sokan jártak át Jugoszláviába, hogy olyan „jugó cuccokat” hozzanak át, amiket nálunk nem lehetett kapni. Ilyen volt a fémdobozban kapható „Kakao prah”, azaz a kakaópor. Akkoriban sok ilyen holmi volt: orosz pezsgő, jugó prah, bolgár tabak…

 

Endékás csajok… A hetvenes évekről beszélünk. Ma már keveseknek mond bármit is mindez.

Figaro újra nősül
2016. okt. 04.

Hogy mitől válik az irodalom, egy szöveg színházzá, az élet részévé az évszázados titok, rengeteg elmélet született már rá, de igazán senkinek sem sikerült megfejteni azt. De az biztosan leszűrhető tapasztalat, hogy ennek az eszenciának része a rendező, aki gondol-akar közölni valamit az író által egykor papírra vetett mondatokkal a körülötte élőkkel, ehhez aztán játszótársakat is kap, akik értik és közvetítik a gondolatot, sőt tovább is finomítják a saját eszközeikkel. És hogy kik ezek a játszótársak? Igen, a színészek a színpadon. És akármilyen meglepő, de igen, Önök ott a nézőtéren. Mert e kettő nélkül a gondolat csak gondolat marad, sose nemesedik tetté.

Műsor
Hírek - kategóriák
Facebook
Instagram
Hírlevél