Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Hírek

A Turbin család napjai - premier beszámoló
2017. okt. 31.

Október 28-án tartottuk az idei évad első stúdiószínpadi bemutatóját. Mihail Bulgakov A Turbin család napjai című drámáját Németh Ákos rendezésében láthatja közönségünk.

Lila szalagot tűztünk - beszélgetés Nyári Szilviával az egészségről
2017. okt. 20.

A Csiky Gergely Színház társulata idén is örömmel csatlakozott a Nézőpontváló Rákellenes Színházi Stafétához. Az országos esemény fő célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatos életvezetésre, ezen belül a rákszűréseken való részvétel fontosságára.A program keretén belül október 19-én, a Vízkereszt, vagy bánom is én című vígjáték esti előadása előtt Nyári Szilvia színművésznő tűzte fel a színház dolgozói nevében a Nézőpontváló Egyesület levendula színű szalagját, majd beszélt az egészségtudatosság fontosságáról.


A délután folyamán Nyári Szilviát kérdeztem a Rákellenes Színházi Staféta elnevezésű akcióról a Kaposvári Művészben.

- Mi lesz a ma esti előadás előtt a színházban?

Ez egy három évvel ezelőtt létrehozott mozgalom, amelyhez hatvan színház csatlakozott, köztük a Csiky Gergely Színház is. Minden intézményben felolvasnak egy szöveget, amely tulajdonképpen arra ösztönzi a színházbajáró közönséget, hogy éljenek felelősségteljes életet, és járjanak szűrővizsgálatokra.

- Hogyan lettél te a Nézőpontváló Egyesület kaposvári "nagykövete"?

Tavaly kértek fel először erre a feladatra, és azért mertem rá igent mondani, mert hitelesnek érzem magam hozzá. Én is igyekszem olyan életmódot élni, amilyenre ez a kampány buzdítja az embereket.

- Nem furcsa helyszín a színház ahhoz, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosságra?

Nem, mert a színházra jóesetben odafigyelnek. Ez pedig egy olyan ügy, amire érdemes odafigyelni. Ez egy olyan kérdés, amiről nem lehet eleget és elégszer beszélni. Én úgy gondolom, hogy meg kell ragadnunk minden olyan lehetőséget, minden lehetséges fórumot, ahol fel tudjuk erre hívni az emberek figyelmét.

- Mit teszel a saját egészséged megőrzésének érdekében?

Szerintem viszonylag egészségesen élek. A futás megszakítássokkal ugyan, de gyermekkorom óta jelen van az életemben. Igyekszem mindig megtalálni a lehetőséget arra, hogy elmenjek futni. Bár elég nehéz összehangolni azzal, hogy két városban élek, hogy milyen színházi elfoglaltságom van, és akkor az időjárásról még nem is beszéltem... A mozgás mellett fontos a táplálkozás is. Az egészséges étkezéshez nincs szükségem különösebb elhatározásra. Általában azok az ételek ízlenek, amelyeket egészségesnek szoktunk nevezni. Nálam az nem döntés kérdése volt, hogy nem eszem zsíros, megterhelő ételeket egyszerűen a szervezetem érzi, hogy nekem az nem esik jól.
Mindemellett azt gondolom, hogy a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni. Nemcsak a test egészsége fontos, hanem, hogy az ember lelke is rendben legyen. És ezt úgy lehet elérni, hogy időt szánunk a töltekezésre. Vegyük magunkat körül olyan emberekkel, akikkel szívesen vagyunk, akiket szeretünk, szervezzünk olyan programokat, amiktől plusz dolgokat kapunk. Én tegnap egy órát üldögéltem a Deseda tó partján, és nagyon jólesett. De lehet ez egy könyv olvasása, múzeum- vagy színházlátogatás... Meg kell találni azokat a pillanatokat, amelyek táplálják a lelkünket.


Sarok Ildikó

Sarkadi Kiss János a Megyei Prima jelöltek között
2017. okt. 10.

2017. október 13-án, pénteken kerül megrendezésre az idei Somogy Megyei Prima Gála a Szivárvány Kultúrpalotában, ahol három Prima- és egy Közönségdíjat adnak át. Nagy örömünkre a Csiky Gergely Színház Társulatának tagja, Sarkadi Kiss János színművész is a tíz jelölt között van.

Kaposvárra látogatott az iráni nagykövet
2017. szept. 22.

Az oktatási, kulturális és gazdasági együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Szita Károly polgármester Rajabi Yazdi Gholamalival, Irán magyarországi nagykövetével csütörtökön délután a Városházán. A diplomata dr. Fülöp Péter színházigazgató meghívására érkezett Kaposvárra, s nemcsak a város vezetőivel találkozott, hanem az egyetemen is látogatást tett. A színházigazgató és a nagykövet tárgyalt a kulturális együttműködés lehetőségeiről is.

„Szerintem a darab végére Fruzsi és Soma összejön, de addig még biztosan lesz valami bonyodalom.”
2017. szept. 13.

 Amint becsukódik a sajtkészítő műhely ajtaja, egércincogás hallatszik mindenhonnan. Az egérlyukakból bájos szürke egerek bújnak elő. Lidi mama, Márton papa és a fiuk, Soma lakik itt. Az ő életüket zavarja meg a fehér egércsalád, vagyis Albin, Szeréna és Fruzsina. A két család nehezen jön ki egymással. Nem csak szőrszínük, de neveltetésük, életvitelük és mentalitásuk is jelentősen különbözik. Az pedig már csak hab a (sajt)tortán, hogy a Soma és Fruzsi egymásba szeretnek. Az arisztokratikus, már-már sznob fehérek és a hozzájuk képest pórnépnek számító szürkék viszálya odáig fokozódik, hogy a szerelmes fiatalok csak a Nagy Macskamágustól várhatnak megoldást. Azt azonban mindenki tudja, hogy egérként egy macskától segítséget kérni sohasem veszélytelen.

 

Az Egerek című meseelőadás kitűnő példája annak, hogyan lehet tenni a művészet eszközeivel az előítéletek ellen. Fruzsi és Soma története alapján könnyen érthetővé válik a gyerekek számára mások és a másmilyenek elfogadása, tiszteletének és szeretetének jelentősége. A színházba betérők valódi összművészeti alkotást kapnak. A kitűnően megformált karakterek és a fülbemászó dalok mellett a készítők nagy hangsúlyt fektetnek a látványvilágra. A néző könnyen icipicinek érezheti magát, ugyanis minden akkora a színpadon, minthogyha egy egér szemével látna. Az akrobatikus elemek akár cirkuszban is megállnák a helyüket. A groteszk jelmezek és ötletes technikai megoldások igazán maivá teszik a mindenkor aktuálisnak számító mesét. A maradandó színházi élményt nyújtó előadáson egy percig sem unatkozhat senki. A gyerekek mellett a felnőtteket is ugyanúgy magával ragadja a történet, a mondanivaló és a látvány. Sőt, a poénok egy része kifejezetten a felnőtteknek szól.

 

A szeptember 12-i premier szünetében a gyerekeket vendégül láttuk az Ági Szörp jóvoltából. Miközben a szörpöt szürcsölték, azt is elmesélték, hogyan tetszik nekik az előadás:

„Az én kedvencem Fruzsi. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi fog vele történni a második felvonásban.”

„Nekem nagyon tetszik az előadás. Soma a kedvenc szereplőm.”

„Fruzsi és az anyukája nagyon viccesek.”

„Szerintem a darab végére Fruzsi és Soma összejön, de addig még biztosan lesz valami bonyodalom.”

„Mindenki nagyon tetszik, de a két legnagyobb kedvencem Fruzsina és Soma. Jó lenne, ha a végén csókolóznának.”

„Nagyon vicces, mikor a szülők veszekednek és táncolnak.”

„Kíváncsi vagyok, hogy mi történik, ha a Nagy Macskamágus lejön a padlásról.”

Sarok Ildikó

A Turbin család napjai - interjú Németh Ákossal
2017. okt. 26.

Az évad első stúdiószínpadi bemutatójára készül a színház társulata. Október 28-án mutatjuk be Mihail Bulgakov A Turbin család napjai című drámáját Németh Ákos rendezésében. A közelgő bemutató kapcsán beszélgettem a rendezővel.

Felolvasás? Színház? Nyilvános próba?
2017. okt. 16.

Annyi féle színház létezik… A „hagyományos” színházcsinálás mellett megkülönböztetünk zenés színházat, fizikai színházat, bábszínházat, szertartásjátékot és még megannyi színházi műfajt. De vajon saját jogon élő színházi esemény a felolvasószínház, vagy csak egy mozzanatot látunk az előadás elkészültéből? Ez a kérdés még a legtöbb színházi alkotót is megosztja. A felolvasószínház állandó határon járás: meddig olvasás és honnan színház egy szöveg. A színész kezében még ott a szövegkönyv, de érti már annyira a művet, hogy szövegéhez teátrális elemeket kapcsoljon.

Az álruhába öltözött nemes kisasszony, a reménytelenül szerelmes herceg, a halottnak hitt fiútestvér és a gazdag, ám gőgös grófnő szerelmi sokszöge tárul elénk...
2017. szept. 25.

Az álruhába öltözött nemes kisasszony, a reménytelenül szerelmes herceg, a halottnak hitt fiútestvér és a gazdag, ám gőgös grófnő szerelmi sokszöge tárul elénk Shakespeare Vízkereszt, vagy bánom is én című, egyik legsikeresebbnek tartott vígjátékában.

2017. szept. 20.

Nem először dolgozol a Csiky társulatával. A kaposvári közönség imádja a rendezéseidet. Szerinted miben rejlik az előadásaid sikere?

Nem tudom. Soha nem érdekelt sem a siker, sem a karrier. Nem is arra koncentrálok, hogy sikeres előadásokat csináljak. Olyan előadásokat akarok rendezni, amik nekem tetszenek, és az én ízlésemet képviselik. Elsősorban azért csinálok színházat, hogy megnyugodjak tőle, a saját magam világa miatt. Mindig azt nézem, hogy nekem tetsszen ez az egész. És ha másnak is tetszik, akkor annak csak örülni tudok.

 

Mekkora különbség van a magyar és a román színházi hagyomány között?

Elég nagy különbség van, de ebbe belemenni hosszú lenne. Elsősorban az egész mentalitás más, az esztétika, a színész munkája, az hogy neki mit jelent a színház. De tényleg nem lehet egy-két mondatban párhuzamot vonni a két színház között, mert tévednénk vagy közhelyes lenne. Bukarestben végeztem az egyetemet, és természetesen ez mély nyomot hagyott bennem. Munkáimban érdekesen találkozik a magyar-székely lelkem és a román érzelemvilág. Ilyen szempontból ezen a tájon, itt Kaposváron kicsit különlegesebb vagyok, mert hozok egy olyan világot, amelyet nem Magyarországon tanultam a színházról.

 

A mesejátéktól az operáig minden műfajjal foglalkoztál már. Shakespeare-darabot mégis csak egy éve rendeztél először. Mi az oka, hogy eddig nem kerültél kapcsolatba Shakespeare-rel?

Ez tudatos. Nem mondom, hogy féltem tőle, csak azt éreztem, hogy be kell érjek még rendezőként hozzá. El kellett telnie tíz évnek. Úgy érzem, hogy Shakespeare művei annyira sűrítettek, hogy nem szerettem volna elnagyolni, nem szerettem volna csak úgy nekiállni. Ha tiszteled azt, amit ő alkotott, és alázattal fordulsz feléje, akkor várd meg azt, hogy igazán fel tudjál nőni hozzá alkotóként.

 

Hogyan esett a választásod a Vízkeresztre?

Bármelyik Shakespeare-mű lehetett volna. Nem mondom, hogy a Vízkereszt a kedvencem. Adottak voltak a színészek, egy társulat, egy színházi tér. Mindez befolyásolta a döntésem. Jól ki tudtam osztani a darabot. Mindenki azt a szerepet játssza, ami szerintem a legjobban illik rá.

 

Számodra miről szól a darab?

A Vízkereszt egy nagyon érdekes, éteri darab. Egy ikerpár teljes mértékben együtt szuszogva éli az életét. Onnantól, hogy azt hiszik egymásról, hogy a testvérük meghalt, egy teljesen váratlan érzelmi világba kerülnek. Szerelmesek, mégis keserűek… Jobban megérinti őket minden olyan dolog, ami egyébként is az életük része, csak nem mindegy, hogy hogyan élik meg. De ez nem csak a szerelmesnek vagy a vicces szereplőknek a problémája. Mindenki önmagát akarja igazolni ebben a világban, ahol élünk. Ez egy eszeveszett kapkodás, hogy mindenki bebizonyítsa, hogy mi is az élet értelme, miért is van ő ebben a világban. Ezért is helyeztük kortárs közegbe a történetet.

 

Tragédiaként vagy komédiaként tekintesz a műre?

Mindkettő. Shakespeare műveinél nem lehet ezeket a dolgokat behatárolni. Ez is van benne, meg az is. A Vízkereszt Shakespeare komédiái közé tartozik, viszont korántsem csak komikus jegyek vannak benne. Ötvözve van benne a líra, az agresszió, a kegyetlenség, az egónak többféle megnyilvánulása. Nagyon sok mindent érint. Ha hosszan tárgyalnánk a szereplők céljait, a viszonyrendszereket rájönnénk, hogy mennyire gazdag ez a történet.

 

Miért a Nádasdy-fordítást választottad?

Azért, mert ez a legújabb és legjobb fordítása ennek a szövegnek. Nagyon szeretem, ahogyan megragadta a lényegét Nádasdy Ádám. Nem rímben fordította le, és nem arra figyelt, hogy ebből hogy lesz egy szép költői nyelv. Inkább arra, hogy mi minek az értelme, és mi mit jelent. Ezzel szerintem megcsinálta a legjobb magyar fordítást.

 

Belenyúltatok dramaturgiailag a szövegbe?

Igen. Teljesen más sorban következnek a jelenetek. Vannak, amiket összevontunk. Nagyon sok minden meg van húzva az eredeti darabhoz képest. Olyan szöveg készült az eredetiből, amely speciálisan azt a koncepciót szolgálja, amit tud ez a mű.

 

Vannak állandó kollégáid munkáid során. Kik ők?

Hosszú évek óta együtt dolgozunk Csiki Csaba díszlettervezővel és Kiss Zsuzsanna jelmeztervezővel. Mindkettejük munkáját nagyon fontosnak tartom. Úgy érzem, együtt vagyunk igazán erősek. Csapatot alkotunk. Közösen érvényes és mai előadásokat tudunk összehozni. Nagyon szeretem és tisztelem őket azért, amiket csinálnak, és azért, ahogyan velem tudnak dolgozni.

 

Sarok Ildikó

2017. szept. 12.

Ahol nem a szőrszín számít

Soma, a legbátrabb szürke egér gyerek a játszótéren találkozik a világ legszebb fehér egér kislányával, Fruzsinával. Azonnal megtetszenek egymásnak, de ehhez a kapcsolathoz a szülőknek is akad egy-két szavuk. Az, hogy mi történik a szürke és a fehér egér család között, szeptember 12-től kiderül az Agóra Nagyszínpadán.

Műsor
Hírek - kategóriák
Facebook
Instagram
Hírlevél