Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Ki figyel a Megváltóra?

Ki figyel a Megváltóra?
2013. ápr. 05
  • csiky gergely színház
  • funtek frigyes
  • kaposvár
  • spindler béla
  • szakonyi károly
  • takács kati
  • adáshiba

A Bódog családnál egy fura főbérlő lakik: Krisztosznak hívják, és tizenkét tanítvány látogatja. Nem mellékesen borrá tudja változtatni a vizet, de kit érdekel ez ma, mikor a tévében megy az esti krimi? Nem is akármilyen este van. A legkisebb fiúgyermek születésnapját ünnepli a család, és Neil Armstrong most teszi meg első lépéseit a Holdon. 1969-et írunk. Anyu nosztalgiázik és főzöcskéz, Apu semmit sem ért, de mindent jobban tud, a szomszéd bácsi átjött megnézni a krimit, a nagylány házassága és úgy egyáltalán az egész élete észrevétlen megy tönkre – ebben ez a nap sem más, mint a többi.

De a tévé mellett ki tudja, hogy hányadik születésnapját is ünnepli az a legkisebb fiúgyermek? Ki veszi észre, hogy mi baja a nagylánynak? Ki figyel a Megváltóra? Szakonyi Károly Adáshiba című komédiáját több mint százszor mutatták be Magyarországon és külföldön. 1970-ben írt drámáját, mely mára vált igazán aktuálissá, a februári stúdióbemutató után ma este a nagyszínpadon mutattjuk be Funtek Frigyes rendezésében. Szereplők: Spindler Béla, Takács Kati, Nyári Szilvia, Mészáros Sára, Hüse Csaba, Váncsa Gábor, Marofka Mátyás és Serf Egyed.


Részlet a rendezővel, Funtek Frigyessel készült interjúból

- … Két televízió volt a környékünkön. Volt egy apám barátjánál, de oda csak meccset nézni mentünk, mikor világbajnokság volt. A másik nagybátyáméknál volt. Ott néztük a krimit: az Angyal című sorozatot, meg az Ivanhoe-t. Olyankor széttolták a bútorokat, ott ült az egész család – tízen vagy tizenöten – és nem lehetett megszólalni, végig csöndben kellett maradni. Volt ennek egy hangulata, illata – szaga. Vagy vasárnaponként, mikor mentünk haza a templomból, a rendőrség épületében a hivatalos falusi televízión tíz órától megnéztük – a falu gyerekei – a Foxi Maxit. Meg hát imádtuk a focit. Együtt néztük a ’66-os világbajnokságot. A tévé szenzáció volt. Az, hogy ott van minden benne abban a dobozban, és láthatjuk a holdra szállást, ez majdnem nagyobb szenzáció volt, mint maga a holdra szállás. Lehetett látni, hogy mi történik Moszkvában, Budapesten, a Holdon, vagy a középkorban. És annyira valódi volt minden. Ami ott van a tévében, az úgy van. Az a valóság – gondoltuk. Talán még inkább, mint a moziban. A tévé egy furcsa drog lett az embereknek.

forrás: kaposvarmost.hu

- Ahogy említetted: viszonylag sok idő telt el azóta.

- Szakonyi erre a már-már abszurd alaphelyzetre írja rá ezt a történetet, hogy az emberek milyen módon tudnak egymás mellett, együtt, de egymás nélkül élni. A helyzet abszurditása aktuális. Sokkal inkább, mint akkor. Mára ez tényleg valósággá vált. Ma nem megyünk át egymáshoz tévézni sem. Sőt: a tévében is csak egymást szidjuk-szapuljuk. Akkoriban, mikor együtt néztünk egy filmet, a közös élmény utána beszélgetések témájául szolgált. Igen, igaz, hogy nem feltétlenül magunkról, a közös gondjainkról folyt a beszélgetés, tehát lehet azt mondani, hogy az igazi beszélgetés helyetti társalgás következett a tévénézésből… de mégis: párbeszéd alakult ki! Ma egy családban van öt telefon, három tévé, mindenki ül a saját számítógépe, laptopja, i-padja mellett, teljes elidegenedésben, magányban, a másikról mit sem tudva. Ezt jósolta meg ez a történet – mintha előre látott volna.

A teljes interjút elolvashatják az előadás műsorfüzetében

További videó: Adáshiba a Korzóban

Műsor
Hírek - kategóriák
Facebook
Instagram
Hírlevél