Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Vörös és fehér - Dúzsi Tamás és Családja Pincészete

2013. ápr. 04
  • adáshiba
  • csiky gergely színház
  • dúzsi tamás és családja pincészete
  • kaposvár
  • premier
  • vörös és fehér
Vörös és fehér - Dúzsi Tamás és Családja Pincészete

Ebben az évadban pénteki premierünkön utoljára találkozhatnak Vörös és fehér sorozatunk egy-egy neves borászatának egyikével. Utolsó vendégünk az Adáshiba bemutatóján a szekszárdi Dúzsi Tamás és Családja Pincészete lesz, finom borokkal, sok szeretettel.

A családról

Dúzsi Tamást már gyermekkorában magával ragadta a szekszárdi dombság, az itt élő gazdálkodó paraszt emberek szőlő és bor iránti szeretete, így középiskolába szülei ellenzése ellenére az akkori gimnáziumban induló szőlész-borász osztályba iratkozott be. Érettségi után a Gyöngyösi Mezőgazdasági Főiskola szőlész-borász szakán folytatta tanulmányait. Középiskolás korában még a szőlő, mint növény érdekelte komolyabban, majd a főiskolán fordult komolyabban a borászat felé. A gyöngyösi évek meghatározóak voltak számára, itt kötelezte el magát teljesen a borászat irányába.

A pincészetről


A kezdetek

A nagyszülők munkája után 3,3 ha Kékfrankos szőlőt sikerült kárpótlási jegyen vásárolni Sióagárd-Lányváron, ezzel indult a „Szegzárdi” magánvállalkozásunk 1994-ben.
Az első borunk az 1992-es évjáratú Kékfrankos-Merlot Cuvée volt, mely az akkor nagy jelentőségű Országos Borversenyen 1994-ben aranyérmes lett.
Ezzel a borral szereztünk ismertséget és elismertséget, mint önálló borászat a szakmában. Elsősorban vörösborokat készítettünk, és azt is Kékfrankosból, mivel ezzel a fajtával rendelkeztünk. Szortimentünket a Kékfrankosok és a Kékfrankos alapú cuvée-ek alapozták/alapozzák meg. Induló borászati filozófiánk az volt, hogy a meglévő alapanyagból kell a fajtaválasztékot produkálni, és a maximumot kihozni.

A rozékészítés története

A rozékészítés egy későbbi történet. 1996-ban egy véletlen folytán kezdtünk a rosé készítésébe. A leszüretelt szőlő mennyiségéhez az erjesztő tartály túl kicsinek bizonyult, és ekkor engedtünk le először a Kékfrankosból a mustot rosénak. Ez, a piac számára addig ismeretlen ízvilágú rosé annyira jól sikerült, hogy sorra nyertük vele a teszteket, borversenyeket.
Napjainkra a rosé teszi ki forgalmunk egy jelentős részét. Ezen borokkal több külföldi neves megmérettetésen is sikereket értünk el. 2010-ben az öt Cannes-i éremmel a világ legsikeresebb rosé termelői közé kerültünk. Jelenleg, körülbelül 15 éremmel rendelkezünk erről a versenyről.

További információ: www.duzsitamas.hu

Műsor
Hírek - kategóriák
Facebook
Instagram
Hírlevél