Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Az Ünnep - pénteken bemutató

Az Ünnep - pénteken bemutató
2018. ápr. 19

  Interjú a rendezővel, Kelemen Józseffel.

  Majd’ három évtizedig voltál a Csiky társulatának tagja, az idei évadtól viszont a budapesti Radnóti Színház csapatát erősíted. Milyen érzés újra Kaposváron dolgozni?

  Olyan, mintha el sem mentem volna. Nagyon sok emberrel évek óta együtt dolgoztam, így nem érzem, hogy nem itthon lennék. Fel sem merül bennem az, hogy én most tulajdonképpen visszajöttem. Itt vagyok, és kész.

  Ha színészként már nem is, de rendezőként találkozhatnak veled a színház nézői. Mi az, amin most dolgoztok?

  Az ünnep című előadással dolgozunk. Ez a Születésnap (Festen), az 1998-ban bemutatott Thomas Vinterberg által rendezett dán filmdráma, az első Dogma-film adaptációja. Egy családi ünnepségbe csöppenünk bele. A gazdag papa, akinek éttermei vannak, hatvanadik születésnapjára összejön a család egy vacsorára. Az egyik fiú tart egy beszédet, amelyben elmondja, hogy a papa hogyan bánt velük gyerekkorukban. Ebből a vacsorából és egy reggeliből áll a történtet, nagyon súlyos emberi háttérrel, életekkel, nehézségekkel, szeretethiánnyal, és egy évekig hordozott súlyos titokkal fűszerezve.

  Hogy esett a választásod erre a darabra?

  A filmet elég régen láttam, színházi előadásból pedig a Vígszínházét és a pécsit ismertem. Akkor nagyon megszerettem a történetet, és úgy gondoltam, hogy ezt egyszer én is meg akarom csinálni. Már néhány évvel ezelőtt ajánlottam a színháznak a darabot, és most volt nyitott rá a vezetőség.

  Van valami aktualitása, amiért most lett elővéve?

  Erre is rá lehet húzni. Mostanában a szexuális abúzus nagyon felkapott téma, főleg, hogy a művész szakmán belül is voltak ezek a botrányok, ily módon aktuális. De igazából minden családban van valami titok, amit nem szívesen emlegetnek, és nem szívesen teregetnek ki. Tehát ilyen szempontból lehet inkább ismerős mindenkinek.

  Ha már megvan a kiválasztott mű, hogyan közelítesz hozzá? Befolyásol az, hogy nem csak rendező, hanem színész is vagy?

  Igen, persze. Színészcentrikusan dolgozom. Megpróbálom azokat a színészeket, akik rendelkezésre állnak, a lehető legjobb helyzetbe hozni. És ha egy művet úgy értékelek színészileg is, hogy ez egy nagyon jó feladat, akkor nagyon szívesen ajánlom a színháznak és a színészeknek.

  Nem csak színészekkel dolgozol az előadásban.

  Van egy kislány, Barabás Edit kislánya, aki a darabbéli fiatalabb fiú gyermekét alakítja. És van egy teljesen civil szereplőnk is, akinek eddig semmilyen köze nem volt színházi előadáshoz, talán nem is olyan sokat látott. Nem lőném le a poént, hogy ki ő, de úgy tűnik, hogy nagyon jól elsajátította a szerepét. Ő is megszerette a társulatot, és mi is nagyon megszerettük őt.

  A főpróba hét közepén beszélgetünk. Hogy álltok az előadással?

  Nagyon jól. A pénteki premierre izmosan állni fog a lábán az előadás.

  Műsor
  Hírek - kategóriák
  Facebook
  Instagram
  Hírlevél