Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Fény-Tér-Kép - Memlaur Imre fotókiállítása

Fény-Tér-Kép - Memlaur Imre fotókiállítása
2015. okt. 01
  • Fény - tér - kép
  • Kiállítás
  • meghívó
  • Memlaur Imre

Egy "fényfestő művész" perspektívája
Molnár Karesz kommunikációs menedzser, esztéta ajánlója Memlaur Imre fotókiállításához

 

Egyszer azt írták egy kritikában Memlaur Imréről, hogy nem pusztán világítás tervező, hanem „fényfestő művész”. Aki ismeri a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásait, tudja, hogy a bemutatók többségének Imi tervezi a világítását.


Nincs olyan élmény, amelyet Imi fényekkel ne tudna elmesélni, hangulat, amelyet ne tudna megteremteni. Emlékszem, amikor Lionel Bart Oliver!-én dolgozott, hosszasan ecsetelte, hány féle lila árnyalatú fóliát rendelt a munkához. Színkódokat sorolt, és úgy lelkesedett ezekért az átlátszó, vékony műanyaglapokért, mint ahogy más egy külföldi nyaralásnak, vagy drága autónak örül. Neki fontos a két lila közötti különbség, jó ízléssel és érzékkel nyúl az árnyalatokhoz, és úgy használja a színek harmóniáját és disszonanciáját, hogy arról nehéz beszélni. Inkább csak körülírni lehet, amit ilyenkor a szemünk lát, de szavak nincsenek rá. Talán csak egy-egy fotó adhat róla valamiféle lenyomatot.

És hogy miért kezdem ezzel egy fotókiállítás kapcsán? Mert a kiállító művész maga Memlaur Imre, a Csiky fővilágosítója. A színházban nyíló kiállítása kapcsán korábban a következőket írták: „színházi pillanatok: karakterek, arcok, terek és tekintetek reflektorfényben – a világítástervező lencséjén keresztül. Színészek, énekesek, a feszültség vagy a felszabadult öröm pillanatai – mesterien elkapva és megörökítve.”

Furcsa szituáció ez. Egy kisfiú szó szerint egy színház falai között nő fel, mert édesapja a színház egyik világosítója. Kiskorától színészóriások között mozog, és része annak a legendás Csikynek, ami ma már színháztörténelem. Ezek az emberek barátai lesznek, majd később kollégái, hiszen a fiú édesapja örökébe lép. A kolléga szót tudatosan használom a munkatárs helyett. A színház számára nem egy munkahely, ez az élete. Egy művész, aki a fényekkel játszik estéről estére, egy művész, akinek a fényeiben lobbannak fel szerelmek, vétetnek el életek, hogy aztán a következő este újra feltámadhassanak, és minden kezdődjön elölről. Egy barát, aki próba előtt a büfében meghallgat, aki észreveszi, ha valami baj van, vagy együtt örül veled. Az utóbbi években pedig fotós, aki képekkel örökíti meg a színház megismételhetetlen pillanatait. Ezekről a pillanatokról mesél a kiállítása.

Különleges képek ezek, hiszen úgy látatja objektívén keresztül ezeket a pillanatokat, ahogy senki más. Hogy miért? Mert a fényeivel először megteremt egy világot a főpróbahéten, majd újra alkotni kezd, amikor fotóival megörökíti az előadás pillanatait. Ezekről mesél ez a kiállítás.

Memlaur Imre Fény-Tér-Kép című fotókiállításának megnyitója A gát premierje előtt, október 2-án, pénteken 19.00 órakor lesz a színház második emeleti galériájában. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 

A kiállítás az előadások idejében tekinthető meg, október 2-tól november 20-ig.

 

Memlaur Imre fotókiállítása

Műsor
Hírek - kategóriák
Facebook
Instagram
Hírlevél