Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Könnyek nélkül - monodráma - ősbemutató - Varga Zsuzsa zenés estje

Könnyek nélkül - monodráma - ősbemutató - Varga Zsuzsa zenés estje
2017. nov. 22

Ez az első alkalom, hogy monodrámát játszol?

Az anyaszínházamban az első. De évekkel ezelőtt már volt egy Karády Katalin időutazásom Szentjakabon .


Mik a tapasztalataid a műfajjal?

Ezt a műfajt én nagyon szeretem. Izgalmas feladatnak tartom. Az ikertestvérem, Varga Klári is életének ugyanebben az időszakában. Az ország két végében, ő Debrecenben, én Kaposváron ugyanúgy egyszemélyes darabot játszunk. Mindkettőnket kiválasztott ez a műfaj. Neki is egy zenész segíti a játékát, nekem is. Barabás Edit egy zongorán kíséri érzékenyen a darab lüktetését.

Azon kívül, hogy egyedül vagy színpadon, mi jelent még különleges színészi feladatot?

Mindenképpen az, hogy végig égni kell ugyanazon a fokon, és nincs lazítás. Az elején kell elkapni a pillanatot, amire fel lehet egy láncot fűzni. A felelősség óriási.

Hogyan tud hatni egy monodráma a nézőkre?

Ez nem csak nekem, nekik is egy kihívás. Egyetlenegy emberre figyelnek végig. Esetünkben a díszlet és a jelmez sem változik. Igaz, hogy nagyon bohókás az egész, olyan, mint egy nagy játszótér, csak itt nem mászóka és homokozó van.

Milyen embernek látod Muráti Lilit?

Muráti Lili 14 éve ment el. Ennyi időnek kellett eltelnie, hogy emlékezzünk rá. És ezt Bozsik Yvettnek köszönhetjük. Éppen ezért választotta végül őt és a háború történetét, mert nem nagyon beszélnek róla, főleg nem így. Mindekét oldalon történtek hibák. Sehol nem voltak biztonságban Murátiék. Nem csak az ellenség miatt, de a barátok miatt sem. Minden oldalról üldözöttek voltak. Rehabilitálták, de egész életében magyarázkodnia kellett. Azt, hogy mik történtek, csak ő tudta pontosan. És persze a férjének is elhihetjük a leírtakat. A történelemben nagyon sok minden megkérdőjelezhető, ez nem az.

Mennyire találkozik a személyiségetek?

Van egy kedvenc idézetem tőle: „Az élet nagyon bonyolult azok számára, akik túlságosan gyávák és óvatosak. Éppen azoktól a sorsdöntő problémáktól futamodnak meg, melyeket legkönnyebb lett volna megvívniuk.” Szembe kell menni a problémákkal. Ilyen nő volt Muráti Lili. És én is ilyen vagyok. Ebben hasonlítunk egymásra.

Hogyan készültél fel a szerepre?

Riportokat néztünk, filmeket. Muráti Liliről sok anyag van. Maga a darab egy könyv alapján íródott. Vaszary János, Lili férje útinaplóként írta, és ki is adta Zörgetik az ajtót címmel. Ez lett átírva egyes szám első személybe. Ezt fűszereztük zenével. A dalokat Barabás Edit segítségével válogattam össze.

Mi alapján válogattál?

Összesen 3 dalt találtam Muráti Lili előadásában. A többi a kor slágere. Kilenc dal. Alig kellett gondolkozni rajta hol melyik legyen, mintha tudták volna előre a helyüket.

Milyen a közös munka Dávid Zsuzsával?

Még főiskolás voltam, mikor egy rendezővizsgájába meghívott játszani. Huszonöt éve nem találkoztunk, de nem sokat változtunk azóta. Mindketten heves vérmérséklettel keresgéltünk, mint régen, de mindenben partnerem volt. Huszonöt év múlva megcsinálhatjuk Muráti Lili hazatérését. Nagyon lelkes csapat dolgozott körülöttem, és mindenkinek köszönettel tartozom. Megtiszteltetés volt ez a feladat. Egy ősbemutatót hoztunk létre.

Sarok Ildikó

Műsor
Hírek - kategóriák
Facebook
Instagram
Hírlevél