Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Lila szalagot tűztünk - beszélgetés Nyári Szilviával az egészségről

Lila szalagot tűztünk - beszélgetés Nyári Szilviával az egészségről
2017. okt. 20

  A Csiky Gergely Színház társulata idén is örömmel csatlakozott a Nézőpontváló Rákellenes Színházi Stafétához. Az országos esemény fő célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatos életvezetésre, ezen belül a rákszűréseken való részvétel fontosságára.  A program keretén belül október 19-én, a Vízkereszt, vagy bánom is én című vígjáték esti előadása előtt Nyári Szilvia színművésznő tűzte fel a színház dolgozói nevében a Nézőpontváló Egyesület levendula színű szalagját, majd beszélt az egészségtudatosság fontosságáról.


  A délután folyamán Nyári Szilviát kérdeztem a Rákellenes Színházi Staféta elnevezésű akcióról a Kaposvári Művészben.

  - Mi lesz a ma esti előadás előtt a színházban?

  Ez egy három évvel ezelőtt létrehozott mozgalom, amelyhez hatvan színház csatlakozott, köztük a Csiky Gergely Színház is. Minden intézményben felolvasnak egy szöveget, amely tulajdonképpen arra ösztönzi a színházbajáró közönséget, hogy éljenek felelősségteljes életet, és járjanak szűrővizsgálatokra.

  - Hogyan lettél te a Nézőpontváló Egyesület kaposvári "nagykövete"?

  Tavaly kértek fel először erre a feladatra, és azért mertem rá igent mondani, mert hitelesnek érzem magam hozzá. Én is igyekszem olyan életmódot élni, amilyenre ez a kampány buzdítja az embereket.

  - Nem furcsa helyszín a színház ahhoz, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosságra?

  Nem, mert a színházra jóesetben odafigyelnek. Ez pedig egy olyan ügy, amire érdemes odafigyelni. Ez egy olyan kérdés, amiről nem lehet eleget és elégszer beszélni. Én úgy gondolom, hogy meg kell ragadnunk minden olyan lehetőséget, minden lehetséges fórumot, ahol fel tudjuk erre hívni az emberek figyelmét.

  - Mit teszel a saját egészséged megőrzésének érdekében?

  Szerintem viszonylag egészségesen élek. A futás megszakítássokkal ugyan, de gyermekkorom óta jelen van az életemben. Igyekszem mindig megtalálni a lehetőséget arra, hogy elmenjek futni. Bár elég nehéz összehangolni azzal, hogy két városban élek, hogy milyen színházi elfoglaltságom van, és akkor az időjárásról még nem is beszéltem... A mozgás mellett fontos a táplálkozás is. Az egészséges étkezéshez nincs szükségem különösebb elhatározásra. Általában azok az ételek ízlenek, amelyeket egészségesnek szoktunk nevezni. Nálam az nem döntés kérdése volt, hogy nem eszem zsíros, megterhelő ételeket egyszerűen a szervezetem érzi, hogy nekem az nem esik jól.
  Mindemellett azt gondolom, hogy a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni. Nemcsak a test egészsége fontos, hanem, hogy az ember lelke is rendben legyen. És ezt úgy lehet elérni, hogy időt szánunk a töltekezésre. Vegyük magunkat körül olyan emberekkel, akikkel szívesen vagyunk, akiket szeretünk, szervezzünk olyan programokat, amiktől plusz dolgokat kapunk. Én tegnap egy órát üldögéltem a Deseda tó partján, és nagyon jólesett. De lehet ez egy könyv olvasása, múzeum- vagy színházlátogatás... Meg kell találni azokat a pillanatokat, amelyek táplálják a lelkünket.


  Sarok Ildikó

  Műsor
  Hírek - kategóriák
  Facebook
  Instagram
  Hírlevél