Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

„Szerintem a darab végére Fruzsi és Soma összejön, de addig még biztosan lesz valami bonyodalom.”

„Szerintem a darab végére Fruzsi és Soma összejön, de addig még biztosan lesz valami bonyodalom.”
2017. szept. 13

 Amint becsukódik a sajtkészítő műhely ajtaja, egércincogás hallatszik mindenhonnan. Az egérlyukakból bájos szürke egerek bújnak elő. Lidi mama, Márton papa és a fiuk, Soma lakik itt. Az ő életüket zavarja meg a fehér egércsalád, vagyis Albin, Szeréna és Fruzsina. A két család nehezen jön ki egymással. Nem csak szőrszínük, de neveltetésük, életvitelük és mentalitásuk is jelentősen különbözik. Az pedig már csak hab a (sajt)tortán, hogy a Soma és Fruzsi egymásba szeretnek. Az arisztokratikus, már-már sznob fehérek és a hozzájuk képest pórnépnek számító szürkék viszálya odáig fokozódik, hogy a szerelmes fiatalok csak a Nagy Macskamágustól várhatnak megoldást. Azt azonban mindenki tudja, hogy egérként egy macskától segítséget kérni sohasem veszélytelen.

 

Az Egerek című meseelőadás kitűnő példája annak, hogyan lehet tenni a művészet eszközeivel az előítéletek ellen. Fruzsi és Soma története alapján könnyen érthetővé válik a gyerekek számára mások és a másmilyenek elfogadása, tiszteletének és szeretetének jelentősége. A színházba betérők valódi összművészeti alkotást kapnak. A kitűnően megformált karakterek és a fülbemászó dalok mellett a készítők nagy hangsúlyt fektetnek a látványvilágra. A néző könnyen icipicinek érezheti magát, ugyanis minden akkora a színpadon, minthogyha egy egér szemével látna. Az akrobatikus elemek akár cirkuszban is megállnák a helyüket. A groteszk jelmezek és ötletes technikai megoldások igazán maivá teszik a mindenkor aktuálisnak számító mesét. A maradandó színházi élményt nyújtó előadáson egy percig sem unatkozhat senki. A gyerekek mellett a felnőtteket is ugyanúgy magával ragadja a történet, a mondanivaló és a látvány. Sőt, a poénok egy része kifejezetten a felnőtteknek szól.

 

A szeptember 12-i premier szünetében a gyerekeket vendégül láttuk az Ági Szörp jóvoltából. Miközben a szörpöt szürcsölték, azt is elmesélték, hogyan tetszik nekik az előadás:

„Az én kedvencem Fruzsi. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi fog vele történni a második felvonásban.”

„Nekem nagyon tetszik az előadás. Soma a kedvenc szereplőm.”

„Fruzsi és az anyukája nagyon viccesek.”

„Szerintem a darab végére Fruzsi és Soma összejön, de addig még biztosan lesz valami bonyodalom.”

„Mindenki nagyon tetszik, de a két legnagyobb kedvencem Fruzsina és Soma. Jó lenne, ha a végén csókolóznának.”

„Nagyon vicces, mikor a szülők veszekednek és táncolnak.”

„Kíváncsi vagyok, hogy mi történik, ha a Nagy Macskamágus lejön a padlásról.”

Sarok Ildikó

Műsor
Hírek - kategóriák
Facebook
Instagram
Hírlevél