Könnyen kezelhető, akadálymentesített, képernyőolvasók számára optimalizált verzió eléréséhez kattintson ide!

Újabb sikerdarab bemutatója a Csikyben

Újabb sikerdarab bemutatója a Csikyben
2016. ápr. 17
  • Amadeus
  • Pécsi Némzeti Színház
  • Rátóti Zoltán

Április 26-án a Pécsi Nemzeti Színház vendégjátékának keretein belül mutatják be Kaposváron az Amadeus című darabot, amely Pécsett óriási sikernek örvend, hétről hétre teltház előtt elevenedik meg a legenda, amelyet a lenyűgöző színészi játék tesz felejthetetlenné. A Méhes László rendezésében bemutatásra kerülő Amadeus azonban további újdonsággal is szolgál, a Mozart életmű ezúttal egy új megvilágításból, az ifjú zenész mesterének, Antonio Salieri-nek a szemszögéből varázsolja el a közönséget. A vendégjáték további különlegességeket is tartogat a kaposvári közönség számára, hiszen a főszerepben a Csiky Gergely Színház igazgatójának, Rátóti Zoltánnak felejthetetlen alakítását láthatják. És, hogy miről is szól pontosan a páratlan zenei élményt ígérő Amadeus?


A helyszín Bécs, II. József uralkodása idején. Itt él és alkot Mozart. Az udvar nagy része kisszerű és ostoba, Mozartot kritizálják, elutasítják, bántják. Csupán Antonio Salieri, a befolyásos, idősödő udvari első komponista érti meg Mozart zsenialitását, egyedül ő fogja fel fiatal pályatársa jelentőségét. Shaffer darabja szerint azonban minél jobban elbűvöli Mozart zenéje, annál jobban erősödik benne saját kicsinyes féltékenysége és aljassága. Salieri perlekedik az Istennel, csakhogy a válasz néma csönd. Így kénytelen elfogadni saját végzetét: a földi életben ugyan neki van mindent legyőző hatalma, de isteni tehetség Mozartnak adatott. Már csak egy cél lebeg szeme előtt: megsemmisíteni az ifjú titánt, és elsöpörni életművét. 

 

A Shaffer-mű sok mindenben ellentmond a hiteles Mozart-életrajznak, de a fikción belül olyan személyiségeket és atmoszférát teremt, amelyek hallatlanul izgalmasan tárják elénk a kort, az uralkodót, az udvart és a kor zeneművészetét. Az ironikus humorral teli összeesküvés-történet, az udvar intrikáinak mély és igaz bemutatása, a művek születésének megrajzolása életre kelti Mozart figuráját.

 

A darab eddigi töretlen sikerei után kíváncsian várjuk Mozart életművének rendhagyó feldolgozásának bemutatóját Kaposváron, a Csiky Gergely Színházban, amelynek időpontja április 26.

Jegyvásárlás

 

Műsor
Hírek - kategóriák
Facebook
Instagram
Hírlevél