Szereposztás

Török Anna fotó
Török Anna
Edith Piaf
Balázs Izolda m.v. fotó
Balázs Izolda
Edith Piaf
Nyári Szilvia társulati fotója
Nyári Szilvia
Marlene Dietrich
Varga Zsuzsa társulati fotója
Varga Zsuzsa
Karády Katalin
Török Tamás

Dámák

zenés fantáziajáték
Rendező: Török Tamás, bemutató: 2019. július 25.
Az előadás hossza: 1 óra 30 perc

Török Tamás: Dámák
Rendező: Török Tamás
Bemutató: 2019. július 25.

„Csak az hal meg, akit elfelejtenek...”
„KARÁDY Hát valahogy így volt, bár megfogadtam, hogy soha többé nem énekelek.
PIAF Nem is énekeltél?
KARÁDY Nem.
PIAF Én beledöglöttem volna.
KARÁDY Kissé én is.
MARLENE Elmondod?
KARÁDY Nem nagy ügy... Magyar színésznő sors. 1945. December 21-én a rommá lőtt Budapesten az Operettszínházban bemutattuk Jacobi Viktor Sybill című operettjét. Vesztemre a címszerepet alakítottam Honthy Hannával lekettőzve. A nagy herceg Sárdy János volt. Ma már tudom, hogy nem szabadott volna Honthy Hannával primadonna csatát vívnom. Súlyos árat fizettem érte. „

Török Tamás egyfelvonásos darabja ősbemutató, 2019. július 25-én került bemutatásra Kaposváron.

A darab kiindulópontja: a túlvilágon találkozik Marlene Dietrich és Edith Piaf. Az égi kávéház egyik asztalánál beszélgetnek, visszaemlékeznek az életükre, és újragondolnak egykori helyzeteket, történéseket. Mindeközben természetesen felcsendülnek a csodálatos dalok is, melyek ezeknek a történéseknek a hű lenyomataivá váltak, nemesedtek. A darab második részében nem várt vendég érkezik ebbe a kávéházba: Karády Katalin.

A magyar származású Karády hasonló kvalitásokkal rendelkezett, mint a francia és német (kor)társa, azonban szerencsétlen életomlásokat követően fél évszázadon keresztül önkéntes száműzetésbe kényszerült, s Amerikában élte le élete második felét. Hazáját elhagyva színpadra soha többé nem lépett.

Török Tamás darabja nem dokumentarista jellegű, inkább bizonyos életrajzi adatokat, dokumentumokat gondol tovább. Ebben a zenés fantáziajátékban Karády elfoglalja méltó helyét a világ képletes álom-porondján Edith Piaf és Marlene Dietrich mellett.

sunmoonphone-handsetmap-markermagnifiercrosscross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram