Eleven Költők Társ. és Molnár Gyuri barátai

Az előadás hossza: 1 óra 30 perc

ELEVEN KÖLTŐK TÁRSASÁGA - MOLNÁR GYURI ÉS BARÁTAI
Kávé és Kifli
Kaleidoszkóp VersFesztivál keretein belül

ELEVEN KÖLTŐK TÁRSASÁGA

Ars poetica
A rendszerváltás környékén kamaszkorát élő generációnak kultuszfilmje volt a Holt költők társasága. Egy megindító dráma életre szóló élményekről, az önkifejezés és a művészi szabadság megélésének lehetőségeiről. 

Társaságunk azzal a céllal állt össze, hogy tisztelve bár a nagy elődök, a klasszikusok irodalmi örökségét, elsősorban kortárs költőink verseit tárja a közönség elé dalok formájában.

A vers zenei feldolgozása egyfajta újraalkotás is, segíthet a szöveg mélyebb megértésében, befogadásában. Vers és zene egykor közös bölcsőben ringott, és csak a könyvnyomtatás feltalálásával szorult vissza fokozatosan a könyvek lapjaira. A nemrég elhunyt mester, Kányádi Sándor sokat hangoztatott véleményét osztjuk mi is: olykor ki kell szabadítani a verset Gutenberg „börtönéből”, hogy a zene szárnyain újra mindenkihez elérhessen.

Műhelymunka
Az Eleven Költők Társasága (EKT) egy önmagát inkább nyitott zenei-irodalmi-filmes műhelyként, mint zenekarként meghatározó új többek között zenei produkció. Azzal a szándékkal jött létre, hogy kortárs költők verseiből, alkotóikkal szorosan együttműködve, sajátos stílusjegyekkel és a legkorszerűbb hangszerelési megoldásokkal kialakított, igényes popzenei produktumokat hozzon létre.

Előzmény
Szentmártoni János (költő) és Gréger Zsolt (dalszerző) 2011 körül dalokat kezdtek írni, majd csatlakozott hozzájuk, Keleti András, akit a Budapest Bár egyik énekeseként és a colorStar zenekar egyik alapítótagjaként, valamint zeneszerző-producerként ismerhet a közönség. Eleinte a dalaik producálására kérték fel őt, amiből aztán egy közös gondolkodás és műhelymunka bontakozott ki. Ekkor született meg az ötlet, hogy más költők verseit is megzenésítsék, és hogy egy markáns karakterű énekest keressenek a dalok előadására. Így került a produkcióba 2018-ban még egy régi közös ismerős, a Roy és Ádám formáció basszusgitáros énekese, Kohánszky Roy. A zenei produkcióban még Pellei Milán és Máté Szabolcs vesz részt.

MOLNÁR GYURI ÉS BARÁTAI
„Várnod egy jelre, várnod egy szóra; Egyszer egy héten egy lopott óra S ehhez vesszőfutásban érned: Ezt adhatom, szegénykém, néked.” (Ignotus Hugó: Hűtlenség)
„Kávé és kifli” Zenés irodalmi kihívás
Halló! Itt vagy még? Halló...halló, drága Malvinom! Hála a jó... Ahogy mondom, négyen lesznek. Hogy??? Alig hallak, ez a fránya telefon!!! Ja, igen, analóg … A harmónikás? Persze ott lesz!!! Azért csak óvatosan Malvinom, vigyázz vele, mert csapodár a lelkem, de úgy játszik azon a hangszeren, mint az a Paganéni, vagy ki!!! Igen, igen, az a cuki-muki színész igen, hát hogyne! Jaj, te Malvin, az úgy mond verset... Hogy ki?! Ja, az a Tündi-bündi leány, az a kaffkai lélek, mintha csak az ikre lenne és ahogy énekel...persze !!! Malvinom nyugodj meg, igen, lesz az a dalírós, gitározós, jaj Te az egy mici-maci!!! Hogyne drágám, akkor foglalom a helyed, igen mellettem… értem drága Malvinom. Miiii? Parizeres szendvics? Ne, azt ne hozz, kérlek! Hogy mit? Persze, hozok savanyú cukrot, igen, azt a zörgős csomagosat, igen! Na ölellek, akkor november 4. Kaposvár, Kaleidoszkóp VersFesztivál!!! Malvinom, tegyük le most már, mert rámegy a nyugdíjam erre a hívásra!!!

sunmoonphone-handsetmap-markermagnifiercrosscross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram