BÓDI ATTILA

Lázadni veletek akartam

kortárs dramaturgia
Rendező: Sebestyén Aba, bemutató: 2024. június 11.
Az előadás hossza: 2 óra

Bódi Attila

Lázadni veletek akartam

Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat koprodukciója

A történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik. Ennek a reménytelen időszaknak a legmélyebb és legsötétebb bugyrait mutatja meg nekünk a szerző, a legérzékenyebb korosztályon, a kamaszok szemén keresztül.

Három érettségi előtt álló fiú az élet szűkössége ellen lázadva rendszerellenes akciókba kezd. Noha a lázadónak született Péter, a hatalom és barátai között őrlődő, konformista Zoli és az egész világgal, benne saját magával is békétlenségben élő Áron indítékai egészen eltérőek, a kezdeti sikerek mámorítóan hatnak mindannyiukra. Harminc évvel később egy osztálytalálkozó alkalmával kell szembenézniük tetteik valódi következményeivel.

30 év után, amikor egyre inkább elhalványul az akkori történelem tapasztalata, egyre kevesebb embert érdekel az, hogy mi miért történhetett meg és annak mi a következménye, nagyon fontos ismét beszélni erről. Felidézni, mesélni, gondolkodni róla. Tükröt tartani.

BÓDI ATTILA 1970-ben született Szatmárnémetiben. Tevékenysége az erdélyi magyar kulturális élet számos területét érintette. 2006 óta Magyarországon él, ahol – többek között – társproducere volt Koltai Róbert rendező Világszám! c. filmjének. Lázadni veletek akartam c. debütáló regénye 2007-ben jelent meg.

BARABÁS OLGA Jászai Mari-díjas marosvásárhelyi rendező az említett regény színpadi adaptációjáért Kortárs Magyar Dráma-díjban részesült 2022-ben. A színházi rendezőként és dramaturgként egyaránt tevékenykedő alkotó páratlan hozzáértését fémjelzik az olyan, marosvásárhelyi nézők számára is jól-ismert előadások és dramaturgiák, mint a 2014-es Csehov novellák alapján készült Antosa, ill. a Canterbury mesék nyomán létrejött A változó hold alatt, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színpadán életre hívott Don Juan, Molière darabjából.

DÍJAK

  • Kortárs Magyar Dráma-díj 2022
  • Városmajori Színházi Szemle, Fidelio különdíj 2022
  • Városmajori Színházi Szemle, Közönségzsűri különdíj 2022

 

SAJTÓVISSZHANG

„Bódi Attilával és Sebestyén Abával bűnről és bűnhődésről, barátságról és gyónásról, rockzenéről és diktatúráról beszélgettünk. Egy olyan világról, ahol a túlélés egyetlen útja a lázadás.”

Fidelio – Canjavec Judit · 2022 december

„Mert néha tényleg van olyan a színházban, hogy egyszer csak minden összejön: a Lázadni veletek akartam fesztiváljáró, díjnyertes előadása jókor, jó helyen, jó alapanyagból, a lehető legjobb alkotótársak odaadó munkájának köszönhetően jött létre. A megrendítő, már megjelenése idején sikeres irodalmi alapanyag felkavaró és elgondolkodtató színházi élménnyé lényegül ezen az estén. A néző pedig hiába próbálja távolítani magától az évtizedekkel ezelőtt egy másik országban lezajlott eseményeket, az élmény olyan intenzív, hogy sokáig képtelenség tőle szabadulni.”

Papageno – Papageno · 2022 augusztus

„A világ lehetőség, a társadalom zavaros folyadék. Ebben pedig mi a bátorság, hol éri meg és hol nem? Az-e a szabadság, ha távol tartjuk magunkat a rögeszméktől, és semleges talajon állunk? Hány emberre kéne gondolnunk, mielőtt hősök akarunk lenni? “

Thealter – Ferencz Hedvig · 2022 augusztus

„Rég láttunk olyan mellbevágó színházi előadást, amilyen a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Sebestyén Aba által rendezett Lázadni veletek akartam című produkciója volt, melyet vasárnap este tekinthetett meg a sepsiszentgyörgyi közönség a Szent György Napok programjának részeként. A történet rendkívül megrázó, embervoltunk alapkérdéseire keresi a válaszokat, az alkotók pedig olyan érzékenyen, árnyaltan mutatják be azt, hogy napokig tart, míg feldolgozzuk magunkban az elhangzottakat.”

Háromszék – Nagy B. Sándor · 2022 április

„Gyerekkori emlékekről, kihagyott osztálytalálkozókról, nagy színházi gondolkodókról, rátaláló szerepekről, elvágyódásról, a színészet terápiás hatásáról és a komfortzóna kifejezés bizonytalan jelentéséről beszélgettünk a marosvásárhelyi színművésszel, akit nemrég láthatott a budapesti közönség a Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadásában.”

Kultúra.hu – Papp Tímea · 2022 február

„Kortárs Magyar Dráma-díjat kapott Sebestyén Aba és Barabás Olga. Az elismerést Bódi Attila Lázadni veletek akartam című regényének színpadi adaptációjáért kapták. A marosvásárhelyi színész, rendező Sebestyén Aba interjúban mesél az Indexnek arról, miért is fontosak a történetek, és az, hogy azokat mindenki megismerje.”

Index – F. Tóth Benedek · 2022 február

„A Yorick Stúdió Kortárs Magyar Dráma-díjjal elismert előadása szembesítéstörténet egy rendszerről, amelyben a világot és a családokat az elhallgatás tartja össze, a kitörés pedig csak mások áldozata árán lehetséges. Az Aranytíz Teátrumban láttuk a marosvásárhelyiek vendégjátékát.”

Kultúra.hu – Seres Gerda · 2022 február

„László Csaba és Sebestyén Aba egészen komoly színészi teljesítményt nyújtanak. Nem hagyatkoznak másra, mint a szavakra és a színészi jelenlétre. Zsótér Sándor rendez gyakran szó színházat. Most Sebestyén Aba is ilyet tett, csakhogy az a jó hír, hogy nagyon is működik.”

Népszava – Balogh Gyula · 2022 február

„Színpadon ennél emberibb dráma ritkán születik. A monológok olykor ugyan mintha önmagukra is rátelepednének, ám ezek váltakozása, hol humorral, máskor meg velőt fagyasztó abszurditással elmesélve mutatja azt, hogy vannak pillanatok, amikor nemhogy muszáj lázadni, dacolni, menekülni, de sorsszerű is.”

Index – F. Tóth Benedek · 2022 január

“Az előadás nagyon pontosan szól arról, mennyi mindent kellene megérteni, hogy valóban megértsünk valamit: az emberek indokolatlannak tűnő, de nagyon is indokolt félelmét, az élni vágyást, a mesterségesen gerjesztett, de vérünkké vált magyar–román ellentétet, a megalkuvást kísérő kamasz indulatot, a kalandvágyat – és a felnőtt kiábrándulást, amelyet bölcsességként próbálnak eladni.”

Játéktér – Demény Péter · 2021 október

“Két jó színész, egy jó zenész, két mikrofon, egy elektromos gitár és egy mindent megfigyelő, az arcokat közelről pásztázó, azokat időnként eltorzító kamera. A Bódi Attila regénye alapján készült előadás két órában mindent elmond arról, miért volt szükségszerű Ceaușescu diktatúrájának bukása.”

Revizor – Puskás Panni · 2021 augusztus

„Súlyos filozófiai, erkölcsi és metafizikai kérdések mentén halad előre pörgőn és feszesen az előadás, a két, sötétbe öltözött karakter helyett már nem is őket, hanem az általuk életre keltett történetet látjuk a szemeink előtt, miközben a humort és egykori, erdélyi szlenget sem nélkülöző produkcióban közismert és hétköznapi helyzetek elevenednek meg, egyszerűen és hétköznapian, sallangmentesen és tisztára csiszoltan, e helyzetek közé pedig óraműszerű pontossággal beékelődnek a tragédiához vezető út mozzanatai.”

Népújság – Kaáli Nagy Botond · 2021 május

Szereposztás

BÓDI ATTILA:

LÁZADNI VELETEK AKARTAM
/kortárs dramaturgia/

Színpadra alkalmazta: BARABÁS OLGA

Szereposztás:

LÁSZLÓ CSABA
SEBESTYÉN ABA
SZÁSZ CSABA

Rendező: Sebestyén Aba

Rendezőasszisztens: Talán Vanda

Díszlet- és jelmeztervező: Sós Beáta

Operatőr: Komesz Szilvia

Zeneszerzők: Cári Tibor, Szász Csaba

Ügyelő: Szakács László

Súgó: Tóth Katalin

Az előadás időtartama: 2 óra (szünet nélkül)

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió közös produkciója

 

Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alap támogatta, további partnereink, támogatóink a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és az AceTech.

sunmoonphone-handsetmap-markermagnifiercrosscross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram