Borbély Szilárd

Nincstelenek

dráma
Rendező: Botos Bálint, bemutató: 2024. június 15.
Az előadás hossza: 1 óra 40 perc

Borbély Szilárd:
Nincstelenek

Csokonai Nemzeti Színház Debrecen

A tragikus hirtelenséggel épp tíz évvel ezelőtt elhunyt költőnk, Borbély Szilárd első és egyetlen regényének atmoszférájához hűen Botos Bálint rendezésében is elsősorban a szabadság hiányának és kétségbeesett keresésének lehetünk tanúi. Egy olyan közegben, egy olyan faluban, amely fél, de biztonságot is ad, amely emlékszik, de könnyen felejt. Egyszerre reális és meseszerű, reménytelen és reményteljes, kegyetlen és érzékeny.

Borbély Szilárd egy alföldi kis falu nagyon is földhözragadt valóságát írja meg egy küszködő család történetén keresztül, miközben ez a világ magába foglal egy sokrétegű, összetett világot is: a falu alatt áramló titokzatos folyókat és talán egész Kelet-Európa elfeledett, nélkülöző, küszködő szegényeit. A naturalizmus olyan könnyedséggel fonódik itt egybe a költészettel, ahogyan az Alföld csendjébe rejtőző mítoszok keverednek el a kocsmák vendégeinek vad káromkodásaival.

Megszokhatatlant és teljesen megszokottat, egyszerre banális, mégis rendkívüli világot teremt Borbély. Otthont teremt. Ismerős, nehéz otthont. Ez köszön vissza a színpadról is.

Rendező: Botos Bálint

Szereposztás

MNÉMOSZÜNÉ

Mészáros Ibolya / Szép Evelin

FIÚ

Komlódy Márk e.h.

ANYA

Hajdu Imelda

APA

Pál Hunor m.v.

LÁNY

Szász Gabriella e.h.

MÁLI

Tokai Andrea m.v.

NAGYAPA

Dánielfy Zsolt és Garay Nagy Tamás

KÜLDÖTT

Papp István

FALUSIAK

Farkas Zoltán, Steuer Tibor, Számadó Barna

ÜGYELŐ

Steuer Tibor

SÚGÓ

Góz Adrienn

RENDEZŐASSZISZTENS

Ozoroczki Erika

ZENESZERZŐ

Bakk-Dávid László

JELMEZTERVEZŐ

Bajkó Blanka Alíz

DÍSZLETTERVEZŐ

Golicza Előd

DRAMATURG

Dálnoky Réka

RENDEZŐ

Botos Bálint

sunmoonphone-handsetmap-markermagnifiercrosscross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram