Müller Péter Sziámi

Somnakaj

gypsy musical
Rendező: Szabó Máté, Hegyi Árpád Jutocsa, Seres Tamás, bemutató: 2021. szeptember 12.

Ismert hazai alkotó-, és előadóművészek komoly előkészítő munkájával született meg az első gypsy musical, a Somnakaj, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutattak be 2014 áprilisban a Művészetek Palotájában.

A produkció 2015-ben 10 állomásos országos turnéra indult, hogy megmutassa; a közös munka, és együttgondolkodás révén hogyan épül „híd” a nemzetiségek és a többségi társadalom tagjai között.

Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés valamint modern kifejezési formák találkozása. A Somnakaj igazi cross over. Valóságos örömzene.

A produkció életre hívásának legfőbb célja a roma kultúra bemutatása volt, mint a nemzeti és az európai kultúra része, illetve olyan magas művészi színvonalú kulturális élmény biztosítása, mely alkalmas lehet a diszkrimináció terén történő szemléletváltás beindítására a társadalomban. Ezzel egy időben elkészült a darab koncertverziója is, amely az előadás csökkentett létszámú, de ugyanolyan zenei élményt biztosító változata.

Az előadást és a koncertet is, a romákra jellemző sokszínűség és kirobbanó érzelmi gazdagság jellemzi. A különböző kulturális közegekből, színterekről érkező alkotók, előadók jól tükrözik a roma kultúra sokszínűségét. A darab sorra veszi azokat az érintkezési pontokat, ahol a kulturális befogadás társadalmi attitűdje gazdag kölcsönhatásokat eredményez.

A fellépők itthon és világszerte elismert énekesek, zenészek. Közös vonásuk, hogy fáradhatatlanul keresik a zenei fúzió lehetőségét és a zenei hagyományokat a kortárs művészet szerves részeként értelmezik. A megszólaló dallamok számos zenei műfajt érintenek, széles panorámát mutatva a cigány folklórtól egészen a közelmúlt zenei hatásait is integráló átdolgozásokig, stílusbeli újításokig. Első helyen kell említeni a cigány folklórból merítő népdalokat, de megjelenik az úgynevezett “kávéházi”, avagy városi cigányzene is modern feldolgozásban.

A darab új felfogásban folytatja életútját. Hegyi Árpád Jutocsa rendezésében humor szövi át a jeleneteket, miközben drámai konfliktusok jelzik a nemzetiségek és a többségi társadalom egymástól eltérő szokásait, világnézetét.

A cselekmény egy létező, Alsószentlélek településen játszódik. Egy roma lány, Somnakaj meséli el családja és saját történetét. Sorsának állomásai elevenednek meg, reális képet festve a cigányságról. A lány, családja ellenkezése ellenére elindul szerencsét próbálni a fővárosba. Példát mutat arra, hogy a hovatartozás vállalása mellett is megvalósítható a tanulás általi kitörés.

A darab az identitás vállalásának, a tehetség kibontakoztatásának kérdéseit járja körbe, miközben általános emberi kérdéseket feszeget, egyéni sorsokon próbál rámutatni a személyes felelősségre, sorsunk irányíthatóságát tekintve. Megkérdőjeleződnek az általánosításokban megmutatkozó előítéletek, sztereotípiák.

Szereposztás

SOMNAKAJ - Gypsy musical

Szereplők

Somnakaj: Trokán Anna
Gojma: Kovács Antal
Doktornő: Falusi Mariann
Zsáró: Papadimitriu Athina
Misi: Maka Gyula
Sanyi tata: Balogh Lajos
Petőfi: Szilvási István
Béla bácsi: Szakcsi Lakatos Béla
Gyerekek: Lakatos Gusztáv, Makula Rajmund, Makula Zoltán,

 

Kórus /falu népe:
Dobi Matild,
Tintér Gabriella,
Balogh József,
Farkas István,
Szilvási István

Zenekar:
Babindák István (szaxofon),
Berdisz Tamás (dob),
Bordás Péter (basszusgitár),
Horváth Pákó (perka, kanna),
Kovács Antal (gitár, ének),
Kovács Ferenc (trombita),
Kovács Máté (perka, kanna),
Lisztes Jenő (cimbalom),
Makula Zsolt
Oláh Dezső (klarinét),
Veér Berci (hegedű)
Vidák Róbert (gitár),

Tánckar:
Bíró Márton
Koller Nikolett,
Lénárt Ádám,
Magyar Lili,
Mangi Kornélia,
Móga Bence,
Nádasdy-Biczó Panka,
Rimár Izabella,
Száraz Dávid,
Újszászi András,
Újszászi- Molnár Edina,
Veres Tamás

Kreatív producer: Stromajer Andrea
Író: Müller Péter Sziámi
Zeneszerző: Kovács Antal, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus, tradicionális roma dalok
Hangszerelő: Kovács Antal, Szirtes Edina Mókus

Rendező: (Szabó Máté, Hegyi Árpád Jutocsa, Seres Tamás), Szegedi Tamás
Rendezőasszisztens: Libor Laura
Díszlettervező: Árvai György
Koreográfus: Mihályi Gábor, Lénárt Gábor
Vetítés: Seres Flóra
Öltöztető: Tóth Csilla

sunmoonphone-handsetmap-markermagnifiercrosscross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram