Szereposztás

Varga Zsuzsa társulati fotója
Varga Zsuzsa
Nancsi néni
Kalmár Tamás társulati fotója
Kalmár Tamás
István bácsi
Fándly Csaba társulati fotója
Fándly Csaba
Kengyel/ Egyfiú
Török Saca társulati fotója
Török Saca
Éva/ Egykofa
Benedek Dániel társulati fotója
Benedek Dániel
Kertész/ Vasutas/ Csikasz
Szabó Nikolett társulati fotója
Szabó Nikolett
Janda/ Egyutas/ Kati
Stefánszky István társulati fotója
Stefánszky István
Sós/ Újságos/ Lehőc
Fekete István regénye alapján Olt Tamás - Váradi R. Szabolcs

Tüskevár

családi musical
Rendező: Olt Tamás, bemutató: 2021. október 15.
Az előadás hossza: 2 óra 10 perc

Fekete István regénye alapján: Olt Tamás-Váradi R. Szabolcs: Tüskevár
Rendező: Olt Tamás
Bemutató: 2020. február 14.

“Nyugodt lehetsz, Kengyel megadja. – Nem vagyok nyugodt. Ez nem számít feleletnek. – Dehogynem! Akkora négyesed lesz, mint egy ház… – Ha hármasom lesz, apám nem enged sehova. Akkor pedig… – Jelesed lesz! Meg is érdemled – mondta Bütyök, mert ez a párbeszéd – ezt mondanunk sem kell – Tutajos és közte zajlott le hazafelé menet. – … akkor pedig öngyilkos leszek – fejezte be a mondatot Gyula, ámbár minden meggyőződés nélkül.”

Fekete István ifjúsági regénye egyike volt Magyarország 12 legnépszerűbb könyvének a 2005-ös Nagy Könyv szavazáson. A történet két nyolcadikos budapesti diák, Ladó Gyula Lajos (becenevén: Tutajos) és barátja, Pondoray Béla (becenevén Bütyök) egy nyarát követi végig, akik Budapestről a Kis-Balatonhoz kerülnek, Tutajos nagybátyjához és Náncsi nénihez, illetve a “berekbe”, a minden-titkok tudójához, Matula Gergelyhez – akitől megtanulják, milyen az élet távol a várostól, és számos lecke után azt is, hogy miként lehet együtt lélegezni a természettel. A nyár véget ér, kezdődik az iskola, a fiúk testileg és lelkileg megerősödve visszatérnek Budapestre, az iskolapadba, de magukkal visznek valamit, ami szavakkal le nem írható – s megfogadják azt is, hogy télen visszatérnek a berekbe.

A könyvből 1966-ban televíziós sorozat készült. 2011-ben Balogh György rendező és Gulyás Ákos operatőr elkészítették az 1966-os filmsorozat remake-jét.

1959-ben - két évvel a Tüskevár keletkezése után - elkészült a folytatás, Téli berek címmel.

 

sunmoonphone-handsetmap-markermagnifiercrosscross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram